Min historia / Privatekonomi / Renovering

Tänk att lister och foder kan göra så mycket!

Renoveringen fortsätter här hemma i ett lugnt och behagligt tempo. För några veckor sedan fick vi upp lister och foder och det blev så himla bra!  

När vi för några år sedan renoverade hallen på övervåningen så köpte vi nya lister från Sekelskifte upp dit. Vi älskade de listerna och ville ha det temat i hela huset så nu när vi renoverade undervåningen så visste vi vilka lister vi ville ha. Problemet var att det var väldigt dyrt att köpa från Sekelskifte, särskilt nu när vi skulle ha till en hel undervåning.  

Anders hittade ett företag i Bankeryd som inte ligger så värst långt bort från där vi bor som sågade ut lister och då kunde Anders ta med prover från våra lister som vi hade i hallen till dem och de sa att de kunde lösa precis sådana lister till oss… och för en billigare peng! Hurra!! Sååå tacksam över detta!!! 

Våra foder hade Anders beställt målade i samma kulör som färgen vi skulle använda till våra lister. Men vi målade dem trots det en gång för att det skulle bli samma “lyster” och att man kan gå in och dutta för alla spikhål med färg utan att det ska bli fläckigt.  

Så jag har målat lister och foder och Anders har sågat och spikat fast dem.  

Vi har köpt två dörrar och fått upp den ena dörren som går från vardagsrummet och ut i den lilla hallen/skrubben som sedan leder dels ner en trappa till en liten källare men hallen leder ju även ut mot baksidan och gäststugan.  

Det blev med så himla bra när den kom upp. Så himla fint med dörren ihop med våra maffiga lister.  

“Vi” (Anders) har även pillat med att få dit kontakter och lampor så nu har vi inte längre massa lösa sladdar som hänger ner från taket eller över våra fönster! Hurra!!

Vi är även väldigt nöjda över vårat val med svarta bakelit vägg uttag och strömbrytare, det var dyrare, lite jobbigare för vår elektriker som skulle installera strömbrytarna, de är känsliga och går sönder lite lättare under tiden man ska få dem på plats, men när de väl sitter så blir det hur bra som helst!.

Vi har även fått upp våra supervackra fönsterbänkar i kalksten som vi beställde från ett företag i Ulricehamn. Det blir så himla bra! Jag älskar ju stenar (och kristaller) så att få dit en levande sten som ger värme och liv till våra fönster tycker vi blev pricken över i:et! Vi är supernöjda över vårat val!

Vi hittade även lamporna som vi ville ha ovanför vår matsalsgrupp (matsalsgruppen vill vi däremot inte ha kvar, men vi hittar helt ärligt ingen annan just nu så vi får leva med den tills den rätta gruppen/bordet/stolarna dyker upp). Vi och framför allt jag älskar lamporna!! Sååå fina! Och passar klockrent in i vår miljö. Vi köpte en liten lampa i samma serie som vi hängde upp i hörnet i köket (Anders är dock inte nöjd med färgen på den… ska kanske den ska få sig en om lackering framöver? Planen är även att vi ska ha någon form av en hylla i köket… men den har vi inte hittat än heller. Anders pratade för någon dag sedan att han hade en idé om att svetsa en hylla själv, ha, ha, ha… så vem vet? Vi kanske inte köper en hylla dit, Anders kanske gör något? Vi får se, ni kommer märka det framöver!


De små minilamporna var vita och det blev ju inte alls bra, Anders ville att de skulle smälta in så han fixade en dyr och bra sprayburk med exakt samma kulör som våra fönster/foder/lister och dörrar har och sprayade våra små lampor grå. Det blev väldigt bra, nu smälter de in på ett diskret sätt.

Anders har även grejat med dörrkarmen in till vårat framtida badrum och sprayat en del av den svart så den ska passa in mot det som ska vara trä/svart på utsidan av dörren.

Vi var med om en bajsig och tråkig sak med dörren som ska in till vårar badrum. Vi bar ut dörren väldigt försiktigt och satte upp den över två bockar som i sin tur hade skydd under. När Anders höll på att greja så vek sig benen på ena bocken så dörren åkte rakt ner i gruset och en bit av vår splitternya dörr (som vi pröjsat drygt 7000kr för) fläktes bort och den blev helt repig. Fy fan, så surt! Anders tog det ändå förhållandevis bra, tog några djupa andetag och började spackla det som blivit trasigt… spacklet var dock liiite för torrt, men det funkade… men var inte det roligaste spacklet om man säger så. Sedan hade vi ju en sprayburk som vi hade köpt till de små minilamporna som var samma kulör som dörren så han chansade och försökte att spraya där det var spacklat… vet ni vad som hände då?! En svala kom och la en bajs just precis där han hade sprayat. Han försökte torka bort bajsen lite försiktigt… men färgen hade ju inte torkat riktigt så det blev helt utsmetat och asfult. Stackars Anders satte sig ner i gruset och bara satt där, heeelt uppgiven och kände att han inte pallade mer för den dagen. Fy tusan! Stackars, stackars Anders! Vi pratade om tecken och undrade vad en bajsande svala betydde, ha, ha, ha... vi landade i att det inte var något bra tecken och att det var bäst att lägga ner renoveringen för den dagen.

Anders hittade den här tavlan för rätt många månader sedan, den har varit på kattvinden under renoveringen men nu kom den upp och vi älskar den! Ha, ha, ha, ha så störtskön tavla. Anders är ju gammal punkare (ni vet en sådan där med rakat på sidorna och hööög tuppkam) det var i slutet av högstadiet/början på gymnasiet han hade den perioden så det är ju länge sedan… men det finns en känsla av punkrock och Sex Pistols som han lyssnade mycket på back in the days över tavlan.

Vi gillar även såpbubblorna, lite som en kärlekshyllning till Anders mamma och syster som för ett gäng år sedan nu gjorde en bok tillsammans som heter “En hel hink lycka” som handlar bland annat om två igelkottar vid namn Bodil och Siv som gör såpbubblor som i sin tur sprider lycka.

Anders fina mamma skrev boken och Anders grymma syster var illustratör till boken. Så himla fin bok! De har förresten gjort två böcker tillsammans om igelkottarna Bodil och Siv, men det är bara den ena som handlar om såpbubblor. Här kan man läsa ett smakprov på den fina boken “En hel hink lycka”. Den andra boken heter “Krama aldrig en humla”, även det en väldigt fin bok! Här kan man provläsa den.

Vi älskar lekfullheten i tavlan och att det finns en känsla av “Fuck off” nu gör vi detta på vårat sätt, så den fångar upp många olika aspekter hos oss. Roligt när man hittar en rätt udda tavla som båda ändå blir kära i.

Anders har även fått upp vår gamla lampa som vi hade i vårat förra vardagsrum, vår gamla grammofonlampa som Anders hittade på någon loppis för många år sedan (det var ju ingen lampa då, min man har gjort den till en lampa). Den passar jättebra i vårat nya vardagsrum! Den blir så himla fin med vårat bord som är en gammal koffert som tidigare satt bak på en gammal bil (även den har Anders hittat på en gammal loppis). Samt ihop med vår soffa, tapet och murstocken där vi har tv:n. Det känns som lampan liksom gifter sig med allt i vår vardagsrumsmiljö både i färg och form. Löv it! Den är ju som en blomma så den passar med ihop med våra blomlampor som vi har i kök och matplats.

Lånad bild, men så här har vårat soffbord suttit någon gång långt tillbaka i tiden. Vi har ju även registreringsnumret kvar på vår koffert. Så fint!

En annan grej som hänt är att Anders/ Min Ernst blev kär i en gammal butiksdörr från en Epson-butik som fanns för många? år sedan i Skövde. Det var ett företag som heter “Hjo Återbruks Fabrik” som han hittade dörren hos, han kontaktade dem och vipps så skulle vi till Hjo och hämta upp den här gamla dörren, ha, ha, ha. Så är det med min Ernst, när han hittar något som han blir kär i och får upp massa bilder för hans inre kring saker han vill skapa, då är det bara till att köra! Här har jag ett eget inlägg om “Min Ernst” om du har missat en del av alla grejer han pysslat med genom åren. Han är en sådan kreativ, skapande själ min man som är expert på att tänka utanför boxen. Hela Anders familj är sådan så det är en fröjd att få se allt som de skapar och tar sig an i hans familj.

Vet ni vad planen är med dörren?! Jo, det ska bli dörren till vårat platsbyggda barskåp som ska stå här:

Det kommer bli hur coolt och snyggt som helst! Jag tänker att ni får vara med framöver när min Ernst snickrar ihop detta framtida barskåp. Han berättade igår vilka tankar han hade om den här dörren… för den ska ändras en del på… Men ni får se det framöver! Anders kommer ju ifrån Tibro och har hängt mycket i Skövde som ung så det känns lite fint att få något från Skövde att flytta in i vårat hem här ute på landet. Både Anders och jag ÄLSKAR när man blandar gammalt med nytt!

Här är annat småpill som Anders med har grejat med. Han har silikonat klart i köket. När vi satte kaklet och hade vit silikon så kom vi på att vit var inte färgen vi ville ha mot det gröna skåpet och bänkskivan. Så vi har inväntat att få tummen ur och fixa klart med en grå silikon till detta ändamål. Det var även en liiiten glipa mellan diskbänk och fönster framför diskhon som med fick lite silikon.

Anders har även läst att det är klokt att dra lite silikon längs diskhon i köket när man har ett kök från Epoq då det vid skarven mellan diskhon och laminatskivan brukar kunna släppa och bli fult. Så nu är den biten säkrad med. Check på det med!

Jag har lite förslag på tavlor som ska upp på väggarna för att göra det mer hemtrevligt… men min Ernst är osäker, han vill att det ska bli perfekt, ha, ha, ha. så det är bara att invänta att det ska kännas helrätt… så lite oklart hur lång tid det kommer ta innan de kommer upp/ när / om och vilka tavlor det kommer att bli? Anders är chefen här hemma när det kommer till det!

Planen nu i sommar är att vi ska fixa i ordning plåtar över fönsterna på vår södersida så att de blir skyddade. Just nu stirrar vi in i plast när man ska kolla ut genom fönstret i köket vid diskbänken och bakom soffan, så det ska bli lyxigt när man slipper göra det utan att man kan se ut, ha, ha, ha.  

Vi har en plan med att vi ska måla södersidan med vår nya kulör på falu rödfärg samt så ska jag måla locklister? Om det nu heter så? Ni vet de där smala listerna som sitter på panelen på fasaden. Det har vi kvar att pilla med på framsidan.

Till hösten ska vi dra igång med vårat badrum, det ska bli väldigt skoj! Men vi har inte riktigt landat i vilket kakel och klinker vi ska ha där… men det gör vi nog så småningom! 

Vi har även börjat göra en tidsplan att vi till våren ska ta tag i utbyggnaden som jag kallar “bajskorven” som är på framsidan av huset. Det ska bli väldigt roligt, att få den delen att bli en helhet med hela framsidan.  

Efter att den delen är klar så blir nästa steg att byta fasad på den andra sidan som ser för jävlig ut nu, vi ska bara stå ut med att titta på eländet under så lång tid, ha, ha, ha. Drömmen är att vi ska hinna med det nästa år efter att vi fixat med utbyggnaden… men jag är skeptiskt till att det kommer finnas energi och tid till det, men tidsoptimisten Anders ser att det kanske hinns med båda, ha, ha, ha. Vi får se hur det blir med det helt enkelt?!

Våren 2026 så är planen att vi går på sista sidan på huset samt fixar med altan. Vi har ju även en plan att ändra planlösningen på övervåningen… kanske att vi gör det nästa vinter? Eller så kanske det blir vintern 2026? eller 2027, ha, ha, ha? Så vi har några renoveringsår framför oss och håller tummarna att vår energi och ekonomi tycker att det kommer gå bra. Den dyraste renoveringen borde vi ju ha gjort nu?! Jag har svårt att tänka mig att någon annan framtida renovering kommer kosta så mycket som den här har gjort?! Jag tänker mig att allt annat kommer kännas billigt i förhållandevis till att riva ut en hel undervåning med byte av grund, el, värme/rör/ventilation och hela faderullan.  

Har ni sett Husdrömmar på Svt? Om inte så rekommenderar jag verkligen det programmet! Gert Wingårdh brukar alltid i slutet av programmet ställa frågan om deras budget höll. Det är alltid lika spännande att få höra svaret på den frågan. Jag vet knappt om jag hört någon i programmet som sagt att deras budget har hållit? Nä, jag tror att de flesta “går över” budget, ha, ha, ha.  

Anders trodde att renoveringen skulle kosta runt 600 000 när vi drog igång. Då jag känner Anders väldigt väl så gissade jag på det dubbla. Han trodde även att det skulle ta typ 6 månader att fixa i ordning undervåningen och även där dubblerade jag tiden, ha, ha, ha. Gissa vem av oss som fått rätt?! Hade önskat Anders, både gällande tid och ekonomi… men jag går segrande ut från den gissningsleken. 

Det har nästan kostat oss 1 miljon kronor vår “lilla” renovering och vi har ju badrummet kvar. Även om vi redan nu köpt en hel del till badrummet så vet vi sedan renoveringen av lägenhetens badrum att det är jättedyrt att göra badrum (här är inlägg om när vi köpte samt här när vi sålde vår lägenhet). 

Vi har verkligen valt med hjärtat och har inte tagit det billigaste i våra val, samtidigt som vi inte tagit det dyraste heller. Men vi har valt med omsorg. Detta är ju “livets renovering” och planen är ju att det är här vi ska bo tills vi blir gamla. Vi tycker det är roligt med renovering och inredning så det har ju varit och är fortfarande skoj att fixa och göra fint.

Vi hade ju “bara” knappt 1,3 miljoner i lån när vi drog igång renoveringen och huset var vid start på renoveringen värderat till 2,5 miljoner (vi köpte huset för 1 750 000 år 2010-berättade om det här) så vi hade ju marginal från start att renovera på. Huset har ju nu även ökat i värde. Vi gjorde en ny värdering i mars månad utifrån hur huset såg ut där och då (i kaoset) och då blev den nya värderingen på 3 miljoner. Galet mycket pengar, men det känns som att vi kommer kunna få igen pengarna om vi någon gång säljer huset. Planen är ju att vi ska bo här tills vi blir gamla så vi gör ju renoveringen för vår skull. Men jag gissar att det kommer finnas fler som någon gång framöver skulle älska att bo här lika mycket som vi gör?!

Man får ju väldigt mycket för pengarna här ute på landet. Vi har ju en tomt på över 7000 kvm, en gäststuga, ett dubbelgarage med “hobbyrum” samt vårat hus. Så det är ju en viss livsstil man har när man bor som vi valt att bo.  

Det känns så roligt och fint att få göra detta till oss själva. Att efter 14 år med graviditeter, småbarn, studier och jobb kunna göra den här satsningen som vi drömt om i så många år. Vi har ju en annan ekonomi nu mot vad vi hade när vi köpte huset, vi har ju även arbetat upp våra löner (jag har dubblerat min lön- hurra!!! Känner mig sååå stolt över det!) under åren som har gått så vi har fortfarande god marginal i vår ekonomi trots att vi nästan har dubblerat vårat huslån.

Om du kommer in nu i bloggen och liksom har missat den mastodontrenovering vi har gjort så har jag samlat alla våra renoveringsinlägg här i kategorin som surprise, surprise heter “Renovering”.  

Min plan är att ni ska få följa med under vår framtida renovering så det kommer bli lite sådana inlägg med jämna mellanrum framåt i bloggen, hoppas ni vill haka på! 

Idag är det förresten vår 16-åriga bröllopsdag, vi firar tydligen “Fjäderbröllop” idag! Hurra för oss, så jäkla bra kämpat! I upp- och nedgång, medvind och motvind så är jag sååå glad och tacksam över att vi idag fortfarande väljer varandra att dela livet med och att jag får göra min livsresa ihop med dig Anders. JAG ÄLSKAR DIG!!!

Här är inläggen kopplade till vårat bröllop, ha, ha, ha, My god, vilken utmanande tid det var, ha, ha, ha. Tur ändå att man blir äldre och landar mer i sig själv med åren som går. Jag hade inte velat vara 25 år igen! Jag trivs väldigt bra med att vara 40+.

Dagen till ära så kör vi lite “Sex Pistols” med deras låt “God Save The Queen”.

Kram till er från mig/ Johanna