Mat som medicin / Min historia / Recept Vegetariskt- Lunch/Middag

Tikka Masala 

Här kommer en annan vegetarisk favorit som jag gjort ett gäng gånger här hemma med ljuvliga indiska smaker. Kanske det kommer bli en favorit även hemma hos dig?! 

Även detta grundrecept kommer från “Body & Soul Care Club” som jag berättade om här, men jag har gjort om receptet lite.  

Jag fick för någon månad sedan frågan av en elev som undrade vad min favoriträtt var, jag älskar ju mat av alla de slag så jag tyckte det var en svår fråga. Men efter att ha funderat lite så landade jag i att det jag älskar mest av allt att äta är faktiskt vegetarisk kost. Det är ju ändå rätt så märkligt med tanke på att det är inte hur många år sedan som helst som jag inte alls gillade baljväxter och att jag fått träna mig i att uppskatta dem… till att nu kunna bli riktigt sugen på mat med baljväxter i. Så om du är som jag var förr, så lugn! Man kan ändra sina smaker och arbeta med sig själv även på detta!

Jag tycker att den känns så fräsch på så många olika sätt. Dels med färg och utseende men även känslan i kroppen som blir under och efter en måltid. Jag är ju känslig på många olika sätt, det har ni nog förstått ni som läst min blogg under en tid nu, ha, ha, ha. Men det är ofta jag äter kött som jag tycker att köttet inte smakar gott, ibland kan jag känna en smak och doft som smakar “stressat djur”. Förr kunde jag mest känna den smaken av enbart griskött, inte varje gång jag åt griskött men de gånger jag åt det så kunde jag inte äta upp då köttet smakade så dåligt… även doften som spred sig i köket var omöjlig att krydda bort och få bort den doften samt smaken. Därav är det väääldigt sällan vi köper griskött, kanske bara någon gång om året?! Nu den senaste tiden så har jag känt en liknande smak, fast en annan när jag ätit kyckling… som en unken smak där min känsla med har varit att det varit en stressad kyckling, detta har gjort att jag är mindre och mindre sugen på kött.  

När jag går i matvaruaffären och handlar så får jag 0% sug på mat när jag går i “köttavdelningen”, så till Anders besvikelse så är det ofta jag kommer hem efter att jag har storhandlat där jag typ knappt har något kött med mig hem, ha, ha, ha. När han handlar så ser handlingen ut på ett heeelt annat sätt, vilket är tur, vi kompletterar varandra bra jag och min man. Jag försöker alltid ha massa olika baljväxter i skafferiet samt någon förpackning tofu och någon grillost i kylen som basvaror. Jag försöker även ha rotfrukter av olika slag, någon kål samt lite olika grönsaker hemma. Jag är sjukt dålig på att planera vad jag ska göra för mat och därav är vegetariskt med ett smidigt alternativ, det brukar gå fort att göra och kräver inte att jag ska tina upp något som är i frysen utan det är bara till att hugga in och laga mat, det passar mig perfekt. Ytterligare en annan aspekt på det hela är ju att det är billigt med, jag vet inte hur dyra matkostnader vi hade haft om vi ätit kött varje dag?! Hujedamig så mycket pengar det hade blivit!

De nordiska rekommendationerna är ju dessutom att man max ska äta 350 gram rött kött (nöt, gris, vilt och lamm) i veckan, skrev om det här. Oavsett vad man tror och inte tror på så tror jag alla ändå har koll på att det inte är bra att äta massvis med kött och då är vegetariskt toppenbra för att minska sin köttkonsumtion.

Dock har jag tre andra i min familj som inte älskar vegetariskt så som jag gör, ha, ha, ha, suck, pust och stön. Anders äter och tycker det är gott, men jag blir chockad de gånger han själv står och lagar en vegetarisk måltid… det händer inte särskilt ofta med andra ord. Men oftast är det jag som lagar maten här hemma och då styr jag vad jag är sugen på och här är en av rätterna som jag blir sugen på med jämna mellanrum.  

Som vanligt så har jag svårt att följa recept och jag själv kom på lite grejer som jag skulle ha i under resans gång.  

Här är en bild på vad jag trodde var alla ingredienser, men sedan kom jag på att jag hade ju glömt ta fram tomatpurén, kokosmjölken var slut inne, så den kom inte heller med på bild, men Anders sprang ut i husvagnen och hämtade en kokosmjölk där så det fanns ändå i krokarna hemma. 

I slutet kom jag på att jag ville ha kikärtor i, så därför är inte de heller med på min “startbild”.  

Här kommer receptet på den här indiska grytan med namn “Tikka Masala”.

Receptet är till 4-5 portioner.  

  • Gul lök 1 st 
  • Vitlök 2 klyftor 
  • Ingefära 2 msk 
  • Kokosolja 1–2 msk 
  • Tomatpuré 3 msk 
  • Spiskummin 2 tsk 
  • Paprikapulver 1 tsk 
  • Gurkmeja 1 tsk 
  • Kardemumma ¾ tsk 
  • Äkta kanel ¾ tsk 
  • Cayennepeppar 1 krm 
  • Krossade tomater 1 pkt 
  • Kokosmjölk 1 pkt 
  • Grönsaksbuljong 1 st 
  • Tofu, naturell 1 pkt 
  • Kikärtor 1 pkt 
  • Citronsaft 2 msk 
  • Koriander ½ msk 
  • Smaka av med salt, jag la till ca ½ tsk 
  • Cashewnötter 1 handfull 
  • Råris 2 dl (eller om man vill ha någon annan kolhydratskälla till grytan så går det ju med bra) 
  1. Börja med att lägga tofun i hushållspapper och lägg något tungt över som gör att det pressas ut mer vätska ur tofun. Ja drämde på med min gjutjärnsstekpanna – Låt stå! 
  1. Sätt på vattnet till att koka riset och lägg i riset när det börjar koka.  
  1. Hacka lök och riv vitlök och ingefära. 
  1. Stek med kokosolja på svag värme tills löken mjuknat. Tillsätt tomatpuré och kryddorna och låt steka någon minut. 
  1. Tillsätt kokosgrädde, krossade tomater och buljongtärning och låt koka upp.  
  1. Skölj kikärtorna noggrant och lägg i dem i grytan. 
  1. Dela tofun i mindre bitar och lägg i grytan. 
  1. Smaka av med citronsaft, extra salt och krydda med koriander.  
  1. Servera grytan med det kokta riset, toppa med cashewnötter och lägg till sallad och grönsaker till måltiden.  
  1. Njut! 

Idag bjuder jag på den här gamla dängan med Dr. Bombay, ha, ha, ha.

Kram till dig från mig! / Johanna