Hem- och konsumentkunskap / Mat som medicin / Min historia / Recept Vegetariskt- Lunch/Middag / Självkärlek

Zucchinifritters med Myntahummus 

Idag kommer ett annat vegetariskt recept från fina Body & Soul Care Club som jag är med i. Jag går verkligen igång på den här typen av matlagning, det är sååå roligt och känns sååå fräscht. Jag mår som fisken i vattnet efter att jag käkat en sådan här måltid, det passar mig perfekt! Anders tyckte det med var riktigt gott!… Vincent tyckte det var ok, godast tyckte han hatt myntahummusen var och det är ju alltid något… och Mira… ja, där fick jag efteråt ställa mig och steka bananpannkakor då hon vägrade smaka, pust, suck och stön.  

Men jag är ledsen, jag kan inte bara stå och laga mat som barnen gillar som hamburgare, korv och pizza, näää då skulle jag bli helt knäpp, jag är ju typ barnens motpol när det kommer till mat, ha, ha, ha.  

Eftersom det är jag som till 80% av gångerna lagar mat här hemma så blir det en hel del “Johanna mat”. Anders sa efter vi hade ätit den här måltiden att han med tröttnat på all den “vanliga barnmaten” som vi ätit mycket av under småbarnsåren när energin inte har funnits att hosta upp två måltider. Han tyckte att den här maträtten var väldigt god och trevlig och tackade för att jag fixat så fin mat, man blir så himla glad när man får den uppskattningen! Han kände nog även att han behövde rädda upp det efter barnens diss, ha, ha, ha.  

Man kan ha mycket åsikter kring barn och mat och hur man ska göra, men tro mig… barn är olika och när man har ett barn som är väldigt selektiv i sitt ätande så har man fått tänka om på den punkten och se det som att man får göra så gott man kan under åren som barnen är små/ bor hemma. Jag hoppas och tror att det selektiva kommer växa bort med åren och om det inte gör det så tror jag att man kan må bra ändå.  

För min del är jag sååå tacksam att jag själv inte har de bekymren utan äter ALLT. 

Detta var verkligen en “Johanna måltid” så då kändes det givet att den skulle få ta plats i bloggen. Hoppas jag inte skrämde iväg dig nu när jag berättade om hur mina barn tog emot rätten, ha, ha, ha. Gissar att det är fler som har barn som är kinkiga över den här typen av mat, så synd att det är så! Det är samma på jobbet, om eleverna på högstadiet ska få laga någon sådan här mat så är det inte jubel i klassrummet kan jag berätta, så jag jobbar i motvind när jag själv förespråkar att peta in mer sådan här mat i livet, både på jobbet och hemma.  

Men någonstans måste man ju så ett frö, och jag satsar på att så massvis med frön, ha, ha, ha. Kanske de kan gro någonstans?! 

Här kommer receptet på Zucchinifritters med Myntahummus för 3-4 portioner: 

Ingredienser 

Zucchinifritters 

  • Zucchini/Squash 1 st 
  • Purjolök ½ (jag hade en liten purjolök och tog 1 hel) 
  • Kikärtsmjöl 1 dl 
  • Bakpulver ½ tsk 
  • Chiliflingor ½ tsk 
  • Flingsalt ½ tsk 
  • Havremjölk ½ dl 
  • Kokosolja 2 msk 

Myntahummus 

  • Stora vita bönor i tetra 1 pkt 
  • Olivolja ½ dl 
  • Citronsaft 1 msk 
  • Myntablad 2 msk 
  • Flingsalt ½ tsk 
  • Eventuellt någon msk vatten och extra salt 

Tillbehör 

  • Belugalinser (torkade) 1 dl 
  • Quinoa 1 dl 
  • Grönsaker 
  1. Riv zucchini grovt och lägg på en tallrik. Strö över salt och låt stå i 15 minuter.  
  1. Koka belugalinserna och quinoa enligt anvisningar på paketet och sila av vätskan sedan när de är klara.  
  1. Ansa och hacka purjolök. Gällande purjolök så märker jag på skolan när elever ska hacka purjolök, om jag inte säger någonting så brukar mååånga slänga den mörkgröna delen på purjolöken och bara äta den ljusa delen, sååå knasigt! Den kan man ju med äta! Jag brukar försöka hålla i en “purjolöksgenomgång” vid något tillfälle, men elever glömmer och ibland kanske de inte var med just där och då. Att den övre delen är mörkare grön än den delen som är ljus är ju för att den är ovan jord och väldigt lätt förklarat är att den blir grön av klorofyll som är ett grönt färgämne som bildas av att solen lyser på den. Det blir så av växternas fotosyntes. När man läser att man ska ansa så är det ju bara att man ska ta bort det som är visset och fult, men som sagt, inte slänga allt det gröna! Den mörkgröna delen är något mildare i smaken och kan passa bra i en sallad, eller i maten som den ljusa delen!
  1. Mixa ingredienserna till myntahummusen och tillsätt sedan vatten så att såsen blir krämig. Jag fick lägga i 1 msk vatten i min samt en gnutta extra salt, sedan blev jag nöjd.  
  1. Krama ur zucchinin och lägg över i en bunke. 
  1. Tillsätt purjolök, kikärtsmjöl, bakpulver, chiliflingor, och flingsalt – Blanda runt. 
  1. Tillsätt Havremjölken och blanda igen.  
  1. Lägg kokosoljan på stekpanna och ha på övre medelvärme (jag hade siffra 7 av 9 på min platta). Klicka ut smeten i en stekpanna och stek några minuter på varje sida. De ska hålla ihop och bli gyllene i färgen.  
  1. Fixa med lite grönsaker som man kan ha till. Jag brukar oftast ha salladsblad hemma så här fick det bli med sallad och tomat.  
  1. Servera zucchinifritters med myntahummus, belugalinser, quinoa och grönsaker. 
  1. Njut av detta fräscha käk!  


Idag bjuder jag på den här goa låten “Bara hon älskar mig” med Blond. Som jag gillade den låten! Blir fortfarande glad av att lyssna på den! Roligt att få se deras bidrag i Eurovision Song Contest, det var inte igår!


Kram till dig från mig/ Johanna