Hållbar konsumtion / Handeksem/Allergi / HSP/ Highly Sensitive Person/ Högkänslig / Kemikalieresa / Min historia / Recept- Kemikaliebantning / Självkärlek

Flytande Tvål  

Det var ju som 19-åring när jag arbetade som frisör som jag blev allergisk mot kemikalier, därav så gör jag många av mina produkter jag använder själv. Egen tvål har jag gjort i många år nu och jag berättade här om hur jag gör den. Vi brukar alltid ha mina fasta tvålar liggandes på tvålfat här hemma, men många gillar ju att använda flytande tvål så vi har alltid en pump med flytande tvål med.  

Vi brukade köpa Urtekrams flytande tvål, men nu det senaste så har jag blivit lite snål och har gjort egen flytande tvål sedan kanske ½ år tillbaka?  

Jag fyller dock på Urtekrams flaskor med min tvål, men kan skulle ju kunna köpa någon fin tvålpump om man känner för det. Om man skulle göra det så är det nog viktigt att pumpen inte är för smal utan att man väljer med något tjockare hål så att tvålen inte fastnar i röret. Men har som sagt inte testat, det kanske funkar med smalt rör med? 

Det är hur enkelt som helst att göra flytande tvål så det är nästan pinsamt att ha ett sådant recept på bloggen, ha, ha, ha. Men jag kör på, kanske någon som vill se hur enkelt det faktiskt är?! 

Recept 4 dl flytande tvål 

Ingredienser 

  • 40 gram tvål 
  • 4 dl kokande vatten 
  • Eventuellt 5 droppar äkta eterisk olja om du vill ha med doft 
  1. Koka upp vatten.  
  1. Lägg i tvålen i en bunke/skål/litermått/ ½ litermått eller vad du nu har hemma? 
  1. Häll det kokande vattnet över tvålen och “hugg” lite med en liten visp eller en sked.  
  1. Låt stå några minuter och sedan kan du gå på och hugga lite till. Efter en liten stund så kommer det att lossna bitar av tvålen.  
  1. Vispa/blanda runt- målet är att tvålbitarna ska smälta. Man kan låta det stå någon halvtimme och sedan gå dit och blanda lite till.  
  1. När alla bitar har smält och tvålen blivit kall så är den flytande tvålen klar och redo att med tratt hällas upp i flaskor. Om du vill ha doft på din tvål så kan du blanda i den eteriska oljan precis innan man häller upp den på flaskor.  


Jag brukar göra en dubbel sats och hälla i större flaskor som jag har som refill när tvålen tar slut. Det brukar vara lagom med 1 dl vatten till 10 gram tvål så det är rätt enkel matte kring hur mycket vatten kontra tvål som behövs för att göra flytande tvål. Om man tycker tvålen blir för tjock så kan man ju sedan hälla i nytt kokt vatten så man får den konsistens man önskar.  

Vad gäller priset på tvålen när man gör den själv så kostar en sådan här 40 grams tvål ca 5kr och den är dessutom bara gjort av ekologisk förtvålad olivolja så otroligt klok produkt på många sätt. När jag köper en Urtekrams tvål så kostar den runt 50 kr, så rent ekonomiskt är det en superhit att göra egen flytande tvål. 

Tvålen jag gör är utan doft och det är för att jag är sååå känslig för lite starka grejer mot huden. Parfym tål jag ju inte, berättade om det här (även Mira reagerar på parfym, men hon får inte utslag av det utan hon blir yr/mår illa av doften av parfym). Men även eteriska oljor är rätt starka. Har ett inlägg här om eteriska oljor samt här när jag fick en allergisk reaktion mot dem med.  

Här i kategorin “Kemikaliresa” har jag samlat mina inlägg kopplat till kemikalier och hur jag har kemikaliebantat på lite olika sätt. Tänk så mycket kemikalier det finns runtomkring oss! Allt ifrån bindor/tamponger som jag berättade om här, i våra kläder som jag berättade här, men även i tandkräm, plåster, plast, teflon, e-ämnen med mera.    

Man kan ju tycka och tänka på olika sätt huruvida de är bra eller inte bra för oss människor med kemikalier av olika slag. Jag tror man får lyssna inåt och gå den väg som känns bäst. För min del så flaggar min kropp genom att skrika högt att den här typen av kemikalier INTE är bra för mig, jag får ju eksem och utslag så det är ju ett tydligt tecken på att jag ska hålla mig undan från starka kemikalier. Jag tror dock att det är lite som med mögel, vissa människor känner av mögel och reagerar starkt på det medans andra inte reagerar alls på mögel… men bara för att de inte reagerar så betyder det ju inte att mögel är bra, utan det är ju bäst om alla lever i en mögelfri miljö… lite på samma sätt tänker jag med kemikalier… men som sagt, vi har den fria viljan och man ska göra det som känns rätt för en själv!  

Så här såg mina fingrar ut i januari 2019 när mina eksem kom tillbaka, usch och bläää. Det gjorde ont med, förutom att det såg äckligt ut så blir det sprickor som börjar blöda. Jag är sååå tacksam över att jag hittat min väg i livet där jag kemikaliebantat bort grejerna jag inte tål.

En fin grej hände igår på jobbet. Jag satt och lunchade med några elever och då såg jag att en tjej hade massa tejp/plåster runt ett finger. Jag frågade vad hon hade gjort och då berättade hon att hon hade inte gjort något men hon hade fått skumma eksem. Hon visade ett annat finger där hon hade eksem men det var inte så mycket eksem där som på fingret hon hade plåster på. Och dra mig baklänges! Hennes eksem såg exakt ut som mina eksem. Jag berättade om min kemikalieallergi och hon hade aldrig hört talas om något sådant. Hon hade inte kollat upp dem och jag rådde henne att besöka vårdcentralen och sedan kriga sig vidare till hudkliniken på Ryhov. Det är ju så sjukt… egentligen ska man väl inte behöva kriga sig vidare någonstans, utan egentligen så borde man ju redan vid vårdcentralen få en remiss till sjukhuset?! Och vem vet, eleven kanske möter någon på vårdcentralen som kommer göra på det sätt. För mig så ville de ju bara skicka hem mig med en kortisonsalva och en vetskap om att vissa människor har eksem och det är inte så mycket att göra åt. Gahhhh, sådana kommentarer från vården triggar igång varenda liten cell i min kropp…. särskilt när jag vet att de har fel. Det finns JÄTTEMYCKET man själv kan göra åt sina fysiska besvär, särskilt om det är eksem man har problem med.

Det kändes så fint att få ha det samtalet med eleven och jag kan bli tacksam över att jag ställde frågan och undrade nyfiket om hennes finger. Tänk så bra det kan bli?! Det är alltid fint när man kan påverka, inspirera och lära andra saker som faktisk kan hjälpa dem att må bättre. Det känns faktiskt som ett av mina soul goal i mitt liv.

Den här tvålen innehåller som sagt enbart förtvålad olivolja och vatten så genom att göra tvål själv så har man kemikaliebantat en kemikalieprodukt som man använder måååånga gånger varje dag.  

När man försöker hitta produkter med klokt innehåll så kan de ju kosta hur mycket som helst för en flaska, kanske upp mot 400 kr, helt galet! Då kan det stå exempelvis att den är fri från:

– Parfym
– Parabener
– Ftalater
– Sulfater
– Allergiframkallande ämnen
PFAS (högflourerade ämnen)
– BPA (Bisphenol A)
– Mikroplaster
– Mineraloljor
– Färgämnen
– Alkohol

Och det som är roligt är ju att det är ju min tvål (och alla mina egengjorda produkter) med! Tänk om man är gravid, är ett litet barn eller en person som är lite extra känslig, kanske känslig hud (som jag), tänk så bra ändå att använda den här typen av produkter. Så smidigt att göra, och väldigt roligt!

Kanske du med blir sugen på att göra egen flytande tvål?! 

Idag bjuder jag på den här fantastiska låten med The Jackson 5 med “I want you back”.

Kram till dig från mig! / Johanna