Handeksem/Allergi / Kemikalieresa / Mat som medicin / Min historia / Självkärlek

Blodprovstest för livsmedelsallergi?! 

Ni anar inte hur trött jag var på mina handeksem, det kändes som jag hade testat ALLT och ingenting jag testade gjorde att de försvann till 100% och jag kände att jag inte kunde nöja mig förrän de var heeelt borta.  

I maj 2021 så hade jag levt med mina kroniska handeksem i nästan 6 ½ år och visst, de hade blivit bättre av glutenfri kost, att jag minskat på mjölkprotein, ätit antiinflammatoriskt, kemikaliebantat, arbetat med stressen, fått in yoga, meditation, andningsövningar, kallbad, healing, soul work med mera i livet så hade jag verkligen inte mycket handeksem kvar. Om jag jämförde mina händer med hur de såg ut från start så var de ju typ 80% bättre än vad de hade varit tidigare så mina metoder hade gett effekt.  

Men envis som jag är och med ett pannben av stål så kände jag mig inte nöjd med “80%” bättre handeksem, näää, jag siktade mot 100%! 

Jag började fundera på om det är små kemikalier i hår/hudvård/rengöringsprodukter som jag reagerar mot så kanske jag reagerar på den typen av kemikalier som finns i mat?! Jag tänkte på e-ämnen och livsmedelsallergi.  

När jag blev allergisk mot kemikalier så blev jag även skeptiskt mot e-ämnen och funderade på hur bra de kan vara i våra kroppar?! Skrev för länge sedan ett inlägg här om “E-ämnen” samt om min plast- och kemikaliebantning. Jag försöker att äta “ren” mat utan långa innehållsförteckningar… men sedan så älskar jag ju godis och ibland köper vi ju med färdiga såser och äter både hel- och halvfabrikat så som många gör i dagens samhälle… så det är ju inte så att jag INTE äter den typen av livsmedel. Jag började kolla upp om man kunde göra fler allergitester och snubblade in på “GetTested” och hittade att de hade ett “Allergi + Matintoleranstest” för 1599kr, med frakt på 39kr så landande det på 1638kr. Jag kände att om det kunde hjälpa mig att hitta det jag inte tålde så skulle det vara värd varenda krona! Så jag slog till på det testet och kände mig förväntansfull och tyckte att det skulle bli sååå spännande att få se om det var fler grejer jag inte tålde?! 

Man fick ett litet kit där man skulle ta ett blodprov genom att sticka sig själv i fingret och droppa blodet på några lappar där man skulle pricka in blodet på cirklarna som medföljde.  

Testet skulle testa 78 olika ämnen: 

Jag fixade med mitt blodprov och skickade iväg testet snabbt som ögat för jag var sååå ivrig på att få någon form av resultat och plan framåt i livet.  

När resultatet på proverna kom så tittade jag igenom resultatet och då var det som luften gick ur mig. Testet visade att jag tål häst?! Jag fattade ingenting, jag är ju suuuperallergisk mot hästar?! Ha, ha, ha, ha.

Så här såg mitt resultat ut:

Det var ju ett gäng livsmedel som det såg ut som jag kanske faktiskt borde undvika, men då jag tålde häst så tappade jag förtroendet för hela testet.  

Jag mejlade dem och sa att jag ville reklamera mitt allergitest och berättade om mitt “hästbekymmer”, ha, ha, ha.  

Det var en jättebra person jag kom i kontakt med och hon sa att om man inte kommit i kontakt med ämnet inom tre månader så kan det vara så att man utvecklat ett motstånd mot det man egentligen inte tål och därav så visar inte testet att man är allergisk. 

Jag tyckte att det lät logiskt, det var ju precis så som läkarna förklarade det när jag gjorde mina förra allergitest/pricktest då det var kemikalier jag inte fått utslag av då som jag hade fått när jag var 19. Berättade om det här.  

Kvinnan jag var i kontakt med ville utreda varför jag inte fick en reaktion på hästar och ställde frågor kring om jag gjort pricktest mot häst? Men jag förklarade att det har jag inte behövt då så fort jag är nära hästar, klappar dem eller är i ett stall så börjar jag nysa, näsan och ögonen rinner, ögonen kliar och det brukar börja sticka i ansiktet, ha, ha, ha. Ja, så en klassisk allergisk reaktion som INTE går att missa.  

Jag blev själv lite nyfiken på om jag faktiskt kanske slutat vara allergisk mot hästar?! Jag hade ju undvikit det djuret under många år och mest bara tittat på dem på avstånd. När vi gått förbi grannarnas hästar så har jag aldrig klappat dem utan det har resten av mina familjemedlemmar gjort.  

Så efter mitt allergisvar så kände jag att jag minsann skulle ut och klappa hästar! Jag och Anders gick ut på en promenad och då började experimentet “Tål Johanna hästar?!”. Jag klappade hästarna, luktade lite på mina händer och var förväntansfull om min hästallergi faktiskt hade försvunnit?! 

Jag behövde dock inte vänta särskilt många minuter innan det började sticka/klia i ansiktet, det började bli röda fläckar i ansiktet, snor-produktionen började sätta igång, ögonen började klia, jag började nysa och fick ett otroligt tydligt resultat på mitt experiment, ha, ha, ha. Näää, jag tålde minsann INTE hästar.  

Jag gick tillbaka och skrev om mitt experiment till företaget och kvinnan jag var i kontakt med hade själv kontaktat labbet och de hade kommit överens om att det kanske på något sätt hade blivit fel?! De frågade om jag var intresserad av att göra ett nytt allergitest och jag sa självklart “ja” på den frågan! 

Nu hade jag ju dessutom utsatts för “häst” inom loppet av tre månader så nu kanske det skulle visa ett annat resultat?!  

De var snabba med att skicka hem det nya allergitestet och jag var snabb med att göra det och skicka tillbaka proverna.  

När resultatet sedan kom tillbaka och visade typ samma resultat, att jag tål hästar, så skakade jag mest på huvudet.  

Så jag blev inte så mycket klokare faktiskt. Det var intressant att jämföra mina tester åt och då kunde jag se att vissa saker skiljde sig men det var oftast bara något steg. De saker jag hade reagerat på i förra testet visade fortfarande en reaktion på test nummer två men det kunde varit ett steg åt vänster eller höger i reaktionslinjen.  

Företaget var ändå väldigt seriöst och jag fick tillbaka mina pengar för testet samt så fick jag innan jag skulle göra test nummer två ett presentkort på Amazon på 50 Euro.  

Det blev jag jätteglad för och valde att de pengarna skulle gå till en mörkblå meditationsstol från Backjack som jag fortfarande tycker är asgo att sitta i.  

När vi var på Englagård (berättade om det här) då hade de massvis med sådana stolar som vi satt i och jag tyckte att de var så härliga så jag kollade upp dem när vi kom hem därifrån. Men kände mig lite snål och kände att det inte var en stol jag behövde. Men nu när jag fick mitt presentkort och meditationsstolen fanns på Amazon så kändes det som en given present till mig själv.  

Allergitesterna jag gjorde visade att jag hade reaktion mot: 

  • Hasselnötter 
  • Mandel 
  • Amarant (frö) 
  • Nötkött 
  • Morot 
  • Selleri 
  • Kyckling 
  • Gurka 
  • Gröna ärtor 
  • Haricot verts 
  • Grönkål 
  • Apelsin 
  • Lax 
  • Äggvita 
  • Musslor 
  • Jordnötter 
  • Råg 
  • Valnötter 
  • Vete 

Så näää, när jag kollade på min lista kring saker jag reagerat mot enligt deras tester så kände jag att deras resultat var inget för mig. Hela min kropp och själ skrek – Nej, nej, nej, det här kan inte stämma?! Vad ska jag äta nu om detta skulle vara korrekt?! Det var lite som luften gick ur mig och det kändes inte som en väg jag var intresserad av att gå.

Samtidigt så känner jag ju skillnad i kroppen beroende på vad jag ätit, visst att jag kan känna att jag mår bättre utan vete, men när jag äter gurka eller morot så känns det ju bra i kroppen. Om jag äter mycket nötter så kanske jag kan må liiite illa, samma sak med gröna ärtor… jag gillar ju inte kött eller kyckling särskilt mycket så det äter jag ju inte så mycket av när jag har det på min tallrik. Apelsin kan ju svida lite i munnen när jag äter så det äter jag ju inte heller så mycket av, men jag har ju det i mina smoothies.  

Känslan i kroppen när jag har grönkål i smoothies går bra, men jag gillar mer känslan med spenat så jag använder spenat 70% av gångerna jag gör smoothies.  

När jag känt in testet och de livsmedel jag enligt dem reagerat mot så kanske min kropp ändå är rätt bra på att signalera vad den mår bra av att äta?! Jag har ju blivit bra på att lyssna på kroppens signaler. Ett av mina första tillfällen när jag aktivt lyssnade in kroppen berättade jag om här i inlägget “Sjuk av kladdkaka”.  

Att jag INTE älskar kött kanske är för att min kropp helt enkelt mår bättre med att äta minst av den råvaran?! Så tänk om testet till viss del har rätt ändå? Hmmm…?! 

Jag är ju dessutom lite skeptisk mot just lax… men det är ju framförallt odlad lax som visserligen är typ den enda lax man kan hitta i matbutiken. Det är väldigt sällan jag hittar vildfångad lax. Skrev ett inlägg här om laxodling.

Så summan av den här erfarenheten blev helt enkelt att jag ska fortsätta att lyssna inåt och på min kropp. Min kropp är fantastisk på att berätta för mig när jag är på rätt väg, eller ej. Det gäller bara inte att köra på, utan ge mig tillfälle att stanna upp och lyssna.  

Jag tror att det är en livsläxa som fler människor skulle må bra av!  

Kanske den här erfarenheten kan väcka nyfikenhet hos andra med kopplat kring hur olika livsmedel kan påverka oss på olika sätt. Att maten vi stoppar i oss är viktiga pusselbitar i vårat mående.  

Jag tror att mat och livsmedel är ett laddat område då vi reagerar olika på olika livsmedel. Vissa kanske hävdar att de visst mår bra av att äta gluten och andra säger att vi ska vara utan gluten. Vissa tycker att mjölk är livets dryck och vissa tycker man mår bättre om man utesluter mjölkprotein från sin kost. Jag tror inte att det är så enkelt, jag tror att var en och behöver hitta det som deras kroppar mår bäst av och i den analysen så tror jag att det är bra att testa sig fram och skapa sig en egen erfarenhet kring vad just din kropp mår bäst av utan att lyssna så mycket på andra.  

Av min erfarenhet så märker man en rätt tydlig skillnad efter bara någon vecka eller max två när man testar att utesluta vissa livsmedel. Jag har berättat här när Mira blev allergisk mot mjölkprotein och jag slutade äta alla mjölkprodukter. Här berättade jag när jag slutade med gluten och här berättade jag när jag för en sommar testade att bli vegetarian, ha, ha, ha.  

Idag bjuder jag på den här gamla fina låten “Again” med Janet Jackson som jag älskade när jag var ung, såg att den kom 1993 så då gick jag i åk 3 och det var nog i 3:an eller 4:an jag lyssnade mycket på den?!

Kram till er från mig! / Johanna