Min historia / Renovering / Självkärlek

Hurra!!! Vi har ELD!!! 

Nu var det väldigt länge sedan ni fick en uppdatering kring vår renovering! Så här kommer den!  

Om man kommer in ny i bloggen och inte riktigt har koll på vår mastodontrenovering, så finns här alla gamla renoveringsinlägg.

Sedan förra inlägget så har Anders grejat klart med “toaväggen”. Här står han och sprayar kanterna på dörren svarta så de ska smälta in i väggen och karmen.  

Nästa steg var att täcka för den nya, fina dörren med panel. Det var ett lite nervöst moment då det var så viktigt att det skulle passa ihop med panelen som satt ovanför toadörren. Här kan man även se den nya spegeln som vi satt dit i väggen. Vi valde en varmare ton på glaset i spegeln så den ska smälta in lite mer i väggen än en kallare spegel… så man ser rätt brun ut när man kollar sig i spegeln, ha, ha, ha. Men den är jättefin!

Vi har även grejat med fasaden på huset samt dess lockläckt. samt fått till en superfin fotlist längst ner på huset. Huset har inte haft sådana detaljer innan så det ska blir roligt att få ge huset en sådan ansiktslyft, det kommer göra huset gott. Det ser bara lite skruttigt ut nu under processens gång, ha, ha, ha.  

Kolla hur mycket finare våra nya fönster blir om man jämför med våra gamla fönster… som inte är så gamla. Hela huset kommer bli så himla fint den dagen när vi är “klara” med renoveringen… klara… ja, det kommer vi nog aldrig bli… då är det väl dags att renovera där vi började?!  

Vår grymma elektriker har även varit här så nu funkar alla våra lampor på undervåningen samt så har Anders fixat med belysningen på framsidan av huset, även det blir väldigt bra! Vi har inte haft några sådana spottar innan så det kommer med blir ett lyft på vår gamla kåk.  

Vi hade lite pill att greja med innan vi kunde börja elda i vår kamin. Sotaren har varit här och godkänt allt och det var skönt att det såg bra ut. Vi fick hälla finkornigt grus ner i hålet där röret går in i murstocken och sedan gjuta lite på toppen av gruset. Vår förra kamin satt längre ner i murstocken så vi har ju flyttat upp röret och då blev det ett hål ner. Sotaren sa att om man inte täpper igen det så kommer det samlas massa aska där i och det vill man inte. Sedan när vi tog bort den förra kaminen så trillade det ut rätt mycket (flera säckar) silvriga flingor som fanns i skorstenen, de skulle på något sätt vara isolerande? Och viktiga att vara där.  

Problemet var att när vi sedan skulle få upp dem igen så var det inte helt enkelt. När vi bytte tak för många år sedan så murade vi ju om skorstenen då den kändes lite dålig och då murade de igen tomrummet runtomkring skorstenen och kvar var bara röret i mitten… och de här flingorna skulle ju inte i röret utan i mellanrummet runtomkring.  

Anders/ Min Ernst kom på att han kunde gå upp på vinden och borra hål och blåsa in flingorna tillbaka i mellanrummet och så fick det bli. Ha lyckades få in rätt mycket flingor… men inte alla, men det fick bli “good enough”.  

Sedan kom dagen då vi kunde tända vår första brasa! Hurra! Till viss del så kändes det som vi nått flera delmål redan här vid detta läge. Att få till vår toadörr, vägg samt vår spegel kändes som ett eget projekt och det var sååå gött när den väggen blev klar.  

Tänk att det var så här det såg ut innan i vår hall. Det var också fint, men på ett annat sätt.


Vi har längtat så efter våran eld, det var ju lääänge sedan vi kunnat elda hemma och vi hade inte velat bo i ett hus utan eld då vi njuter så mycket av att kunna koppla av framför en brasa och vill ha den njutningen hemma.  

Toaväggen är ju sååå snygg, vi är så himla nöjda över den! Den känns nästan som en möbel och och inte en vägg. Älskar den! Tänk ändå att han fick till den här väggen, min man! Minns när han för länge sedan nu kläckte idén om en rundad vägg som skulle vara klädd med akustikpanel samt att dörren skulle smälta in i väggen och att man bara skulle se handtaget… tills att nu faktiskt ha den här hos oss. Vad han kan min man!

När jag fyllde 40 år så var ju Anders och jag på Asia Spa i Varberg, berättade om den upplevelsen här, ha, ha, ha. Där hade de ju ljuvliga hängstolar som både Anders och jag blev förälskade i och som vi kände var en bra grej att ha i hallen så man kunde krypa upp i en sådan och hänga och dingla framför elden och njuta av elden fullt ut. Att ha en kamin i en hall har alltid varit ett bekymmer då man inte velat ha fasta stolar/fåtöljer som liksom står i vägen när man ska gå igenom hallen. Men de här hängstolarna som man fäster i taket kan man ju kroka på och kroka av när man nu ska sitta där eller inte sitta där. Planen är inte att de ska hänga uppe hela tiden så det kändes som en klok lösning för oss.  

Jag hörde ju av mig till Asia Spa för att kolla vilken storlek de hade på sina hängstolar då det var sååå ljuvliga när de hade så mycket tyg i sig. Hela kroppen kunde få plats i den, ha, ha, ha, då kanske man tänker att det är ju inte så svårt när man är liten som du Johanna, men även en fullvuxen karl (som Anders) kan krypa upp och få plats i den med, så den passar typ alla. Jag önskade mig dem i 40-årspresent, bästa presenten! De var ju rätt dyra så det kändes gött att få bidrag till dem. Vi har haft dem hemma i nästan ett år och nu äntligen skulle det bli dags att försöka få upp dem.

Hängstolen vi valde var La Siesta – Habana – Zebra och storleken ”Kingsize”. Här finns en länk till deras hemsida om du känner dig nyfiken på vår hängstol.

Detta var dock en surdeg. Man behövde fästa dem i reglarna som vi numera har täckt med gipsskivor som vi skapat vårat tak med. Vi behövde gå tillbaka till mina gamla fotografier för att se hur reglarna satt samt var i taket alla vattenledningar/rör gick så vi inte skulle borra igenom något rör. Det var väääldigt nervöst när Anders skulle börja borra och leta reglar, usch, vi hade en klump i magen både Anders och jag.  

Här är mina fotografier vi hade att utgå ifrån när vi skulle försöka hitta de dolda reglarna i taket… ihop med var rören i taket gick. Det är ju över ett år sedan vi befann oss i detta skede så vi kommer ju inte riktigt ihåg i minnet heller hur det såg ut där under?!

Vi skulle även hitta rejäla krokar som man kunde ha i taket. Jag var inne på en sexshop och hittade krokar som var till för sexgungor, ha, ha, ha. Jag slog till på dem och tänkte att de är ju minsann gjorde för typ det här, ha, ha, ha. 

När de kom hem så märkte Anders att de var för små ändå, det behövde en ännu större krok för att ta sig igenom alla lager och upp i en regel. Så han satt på nätet och letade rejäla krokar och till slut så hittade han några stooora.  

Det kändes lite tufft att göra hål i vårat nya tak för att få upp dessa, inte särskilt snygga krokar… men de behövde ju sitta där för att vi skulle få dit våra hängstolar. Det var en rätt tyst Anders som höll på med den här surdegen, ha, ha, ha.  

Men till slut, en dag när jag kom hem från jobbet så möttes jag av en sprakande brasa och mina hängstolar som hängde där framför brasan. Jag fick typ en tår i ögat och studsade av glädje. Jag blev sååå glad!! Så här mina vänner kändes det som vi hade kommit förbi en milstolpe. Att få krypa upp och relaxa framför en eld! Vilken lycka!  

Så här fick det bli bubbel igen, det var ett tag sedan sist vi kunde skåla i ett nytt delmål i renoveringen men här, dinglandes framför brasan, sippra på bubbel, ja, där fick det bli en skål.  

Jag har nog aldrig varit mer redo för en höst/vinter som jag är nu?! Jag har verkligen redan börjat bosätta mig framför elden. Jag har börjat tända eld på morgonen när jag kommer upp, rullat ut min ullyogamatta och börjat väcka kroppen till liv framför elden på morgonen. Jag sitter med mina journaling böcker, kollar av instängda emotioner, lägger lite tarotkort och connectar inåt framför elden och känner mig sååå tacksam och lyckligt lottad. Löv it!

Just nu har jag hakat på ett träningsprogram på MyMOWO som heter ”Morgonrutin” som pågår under fyra veckor och jag har kommit halvvägs i programmet. Kan varmt rekommendera det  om man vill ha lite hjälp med att skapa en förändring i sina morgonrutiner. Passen som finns i programmet kommer man åt ändå, men ibland är det skönt att någon annan valt ut program åt en och att man mest hoppar på tåget och åker med. När man är medlem på MyMOWO så kostade detta bara 48kr så det kändes det ju helt klart värt. Just nu har de nog att man kan testa MyMOWO för 19kr/ månaden i två månader så om man är nyfiken är det ett varmt tips från mig. Skrev lite här om MyMOWO i ett annat inlägg.


Tänk att kunna få en sådan spakänsla i sitt hem?! Sååå lyxigt!  

Anders har ju även hunnit fylla 43 sedan sist så här kommer lite bilder på hur vi firade honom denna stora dag. Han önskade sig langos till käk så det var bara att baka och fixa med sådana, sååå gött! Blev även att jag bakade frallor på morgonen så han fick den gofrukost som han älskar. Han är värd det bästa min man, han är så himla fin och bra på alla sätt. Om du läser detta älskling?! Jag är sååå glad och tacksam över att jag har dig i mitt liv Anders! Älskar dig!  

Hösten har ju verkligen kommit med dess framfart, jag älskar hösten och dess energi.


Idag bjuder jag på den här gamla härliga låten med Roxette! Mina vänner, här kommer JOYRIDE!

Kram till er/ Johanna