Bananbröd
Det var under vevan som jag testade att vara utan gluten som jag snubblade in på detta bananbröd. Det blev en riktig favorit och ett bröd som jag bakar lite då och då. Just idag så äter jag gluten, men jag väljer gärna glutenfritt och bakar gärna glutenfritt då jag ändå upplever att min mage och min energi i kroppen är som bäst när jag inte äter så mycket gluten. Men det är alltid skönt att kunna äta ALLT, det gör livet lite mindre komplicerat. Det vore ju en sak om jag hade haft celiaki, då hade jag ju inte haft friheten att välja, men nu kan jag välja och då väljer jag ibland glutenfritt och ibland saker med massa gluten, ha, ha, ha.
Detta bananbröd är sådär klockrent att göra när man har bananer hemma som sjunger på sista refrängen och man är på gränsen till att faktiskt slänga bananerna. Nu slänger jag visserligen väldigt sällan bruna bananer, nä, de åker in i frysen så tar jag dem till någon smoothie. Men ni fattar grejen, bruna bananer man inte vill käka då är det toppen att baka bananbröd med dem!
Ja, ni ser på bilden här nedan över ingredienserna till mitt bananbröd, ha, ha, ha. De bananerna var jag INTE sugen på att käka! Bläää för så bruna bananer! Men smaken är som baken, det finns säkert dem som hade älskat dem och gått loss på dem med, ha, ha, ha.
När de är sååå bruna så innehåller dem mer fruktsocker och är söta i smaken än om man jämför med gröna eller gula bananer. Gröna är ju de som är mest mumma för tarmfloran då de innehåller riktigt med fibrer. Men jag tror inte att detta bröd hade blivit lika gott med gröna bananer?! Men ibland så får man ju ta vad man har hemma.
Någon gång har jag tinat upp frysta bananer och slängt i och bakat bananbröd av och det har gått jättebra det med!
Detta recept är förutom glutenfritt (havre innehåller vääldigt lite gluten, men om man vill ha det 100% glutenfritt så väljer man självklart de glutenfria havregrynen) även veganskt så man kan ju bjuda alla möjliga människor på samma bröd, smart va!
Här kommer receptet för 1 Bananbröd.
Ingredienser
- 2 msk chiafrön
- 6 msk vatten (jag tog knappt 1 dl)
- 6 dl havregryn
- 3 övermogna bananer
- ½ -1 dl kokossocker (jag tog ½ dl nu när bananerna var så bruna samt att jag vill ha detta bröd till en frukostmacka och därmed inte så söt)
- 2 tsk bakpulver
- 1 tsk bikarbonat
- ½ tsk salt
- 1 msk kakao (det här kanske är liiite knäppt i ett matbröd… men det blir sååå gott! Men i originalreceptet är det utan kakao, så man gör ju som man vill, men jag gillar att köra med).
- 1 msk äppelcidervinäger
- ½ dl tahini eller nötsmör
- Sätt ugnen på 175 grader
- Gör chiaägg – blanda chiafrön med vatten och låt stå i ca 15 minuter.
- Mixa havregrynen i en matberedare så de blir till typ mjöl.
- Blanda kokossocker, bakpulver, bikarbonat, salt och kakao i en liten skål och häll sedan i dem i matberedaren.
- Lägg i “chiaägget” i matberedaren.
- Bryt av bananerna och lägg dem i bitar i matberedaren.
- Häll i äppelcidervinäger och tahini/nötsmör i matberedaren och kör igång och blanda så allt blir riktigt bra blandat.
- Klä en brödform med bakplåtspapper och häll i smeten i den.
- Tjoffs in i ugnen, ett snäpp under mitten av ugnen – grädda i ca 60 minuter eller tills brödet har en innetemperatur på 96-98 grader.
- Nu ska brödet svalna och sedan är det bara till att käka det med valfria tillbehör.
Att ta tempen på bröd samt mjuka kakor (typ sockerkaka) med för den delen är verkligen ett lifehack! Bästa termometern i världen som jag inte skulle kunna leva utan är den här:
Anledningen till att den är så superbra är för att den är den snabbaste termometer som jag någonsin stött på.
Bröd och kakor brukar vara klart vid en temp på 96-98 grader. Hur många gånger i sitt liv har man inte bakat en sockerkaka som sedan inte varit klar i mitten?! Eller att brödet man bakat varit något degigt?! Att ta tempen på det man bakar, ja, då slipper man det problemet.
Jag använder min termometer nästan dagligen. När jag tillagar fisk så vet jag att jag tycker fisken är perfekt vid 55-max 60 grader. Om jag kokar korv så vet jag att korven är perfekt när vattnet är 70 grader, då riskerar man inte att korven blir överhettad och spricker… samma sak när man steker korven. När man tillagar kyckling och griskött så är det ju klart vid typ 73 grader och så vet man att det ökar lite även i efterhand (det ska komma upp till 75 grader). Nötkött så kan man ju anpassa hur blodigt eller välstekt man vill ha det. Vid 52-54 grader så är det väldigt blodigt, vid 55-60 grader är det rosa (medium rare), vid 60-65 grader är det ljusrosa (medium välstekt) och vid 68-70 grader så är det välstekt (well done). Jag är ingen som gillar blodigt, nä för min del så ska det helst ligga runt 65-68 grader.
Ha, ha, ha, nu kom Hemkunskapsfröken Johanna fram här en liten sväng.
Men som sagt, om vår termometer går sönder, då tar det inte många dagar innan vi köper en ny, jag kan typ inte laga mat utan den. Så ett hett tips om du inte har någon sådan, eller om du ska köpa någon present till någon och du inte kan komma på vad du ska ge… ge en sådan här termometer, ha, ha, ha, bästa presenten!
Hoppas bananbrödet smakar!
Kolla här vad som hände förra veckan på bloggen! 25.000 besökare!! Sååå roligt!! Sååå tacksam att så många varit inne på min lilla blogg om min livsresa! 🙏🏻🥰🫶🏻
Idag kör vi en låt med lite banantema, ha, ha, ha Sean Banan med Copacabanana.
Kram / Johanna