Konsten att meditera
Allt fler människor har börjat känna en djup inre längtan att komma ner i varv, minska på stressen och det tempo som vi har i våra liv idag. Att stanna upp, ta tillbaka kommandot över vårat liv och våra tankar och känna sig levande. Meditation är en enkel träning som får vårt sinne och vår kropp att komma i harmoni och bli synkroniserade.
Ända sedan jag fick in Reiki och healing i mitt liv så har jag ju även fått in meditation som ett verktyg för att connecta inåt och landa i mig själv. Jag är så glad över att även Anders har fått detta som ett av hans verktyg för att minska på stress och en trött hjärna, berättade här när han första gången upplevde meditationens magiska värld.
Jag upplever att min meditationspraktik även hjälper mig att hålla ett lugn i livet. Om jag kör bil och jag kanske är lite sen ihop med att det har hänt något som skapat köer i trafiken så brukar jag ändå hålla ett inre lugn, andas och försöka inte stressa upp mig själv. Samma sak om man hamnar i en lång och kanske “fel” kö i affären, att jag passar på att gå in i mig själv och vara närvarande i mig själv och se det som en bonustid för mig själv. Det har även hjälpt mig på jobbet/ i mitt klassrum att hålla ett lugn och jag tror att många elever upplever mig som en lugn person?! Jag skulle säga att mitt inre arbete återspeglar sig i personen jag är idag, och jag gillar det!
Vårat sinne kan ju verkligen skapa kaos och oreda i vårat inre, med meditation så kan vi lära oss att fånga upp kaoset och bena ut tankarna och på så sätt ta kommandot av det som sker inom oss, så man har sååå mycket nytta av att få in meditation i sitt liv. Det gynnar oss inte bara under tiden man sitter och mediterar utan det skapar ringar på vattnet på hela sitt liv.
Jag har varit nyfiken på meditation och velat läsa och lära mig mer om det och snubblade då in på boken “Konsten att meditera: En praktisk guide för att bli vän med ditt sinne” skriven av Pema Chödrön som är en amerikanskfödd nunna som lever utifrån den tibetanska traditionen. Jag tycker att det är så spännande att få ta del av den typen av människors erfarenhet och råd.
Pema skriver att sinnet är i grunden splittrat och bångstyrigt. Våra livserfarenheter med glädje, sorg, framgång och motgång gör att vårat sinne lätt är överstimulerat och alltid igång och på väg mot något. Jag tror på balans och att kunna ta kommandot ibland över ett överstimulerat sinne. Jag tror att alla människor skulle må bra av det och om fler människor får in det i deras verktygslåda för bättre hälsa så tror jag att vi skulle minska antalet sjukskrivningar mot utmattning och få en bättre folkhälsa i vårat land.
Som jag ser på kroppen och hälsan är att man kan investera i kroppen på olika sätt för att optimera en god hälsa. Maten vi stoppar i oss är en viktig del, men även att träna kroppen fysiskt med styrka, kondition och smidighet, sömn och återhämtning är en viktig del och i återhämtningen så kommer meditation in som ett verktyg. Nu var det länge sedan jag pratade om andningsövningar i bloggen, men det kan ju med vara ett verktyg som man kan ta till för att komma ner i varv och ta tillbaka kommandot över sin kropp och sin stressnivå för att skapa ett lugn i kroppen och är fortfarande en viktig del i min instruktionsbok för god hälsa.
När man går igenom tuffa perioder i livet där tankarna maler och maler och det känns som tankarna befinner sig i en loop som upprepar sig, alternativ att man befinner sig i en nedåtspiral i sina tankar då är med meditation verkligen ett lifehack att ta till för att pausa sina tankar och skapa ett mellanrum mellan varje tanke man tänker. Det blir som en inre fristad från sina egna tankar, hur skönt som helst! Under en meditation så kan våra tankar och känslor bli som moln dröjer sig kvar en stund och sedan löses upp. Jag brukar beskriva det som “mitt inre universum” och det är verkligen som en inre himmel som är oändligt stor som jag möter under min meditationspraktik.
Tyvärr så är det ju inte alltid så med meditation, ibland är det jättesvårt att komma in i sig själv och man kan sitta där och känna kryp i kroppen och bli uttråkad och rastlös.
Den här boken är uppdelad i följande fem delar:
- Meditationens form. Här utvecklar vi en lojalitet och beslutsamhet mot oss själva och tillåter oss uppleva det som än visar oss i stunden. Du kanske har ett sinne som går i högvarv, ont i kroppen eller i själen så tar du dig ändå tiden för en stunds meditation. Det kan vara i 5, 10, 30, 45 min eller kanske 1 timma? Oavsett tid så avsätter du en stund för dig själv och det är det som är det viktiga. Pemas råd är att man sitter i 20 minuter om man är nybörjare och det kan jag med tycka är en rimlig tid för att man ska få en viss effekt. Du visar dig själv kärlek, omtanke och medkänsla för dig själv. Jag har nämnt om självkärlek i bloggen i tidigare inlägg och kommer återkomma till det framåt i bloggen. Jag tror att för att kunna ge till andra så behöver man fylla på sitt eget förråd på olika sätt och att ge sig själv självkärlek av olika slag tror jag är superviktigt för detta ändamål.
Mitt favoritställe att meditera på är i badet, men det vanligaste är att jag sitter upprätt på min meditationskudde/meditationsstol och blundar och går in i mig själv, jag har även även börjat meditera en del framför brasan i våra nya hängstolar-löv it!. Ibland följer jag en färdig guidad meditation som jag hittat på Spotify eller Nextory, ibland sätter jag på rogivande, instrumental musik och går därefter in i min meditationsbubbla. Men man kan ju självklart sitta i tystnad med, det gör jag med ibland. Jag tror det är bra att testa sig fram och se vad man gillar och att man då checkar in med sig själv och frågar sig vad man vill just här och nu. Ibland när det varit mycket då är det jätteskönt att bara få sitta i tystnad och då är det så man gör.
Anders bästa meditationstips är nog helt klart hans brusreducerande hörlurar (Bose Noise Cancelling Headphones 700) som han investerade i för rätt många år sedan. Han har dem på jobbet (han arbetar i ett kontorslandskap), i hemmet och när vi är iväg. De ger honom en möjlighet att stänga ute alla yttre ljud och gå in i hans bubbla. Han brukar ibland använda dem bara för att ha tystnad, men många gånger mår han bra av musik i bakgrunden, när han har energi så lyssnar han på ljudbok via dem eller när han vill meditera så brukar han ta på sig dem och antingen få en guidad meditation eller så sätter han på ”meditationsmusik” som han hittar på Spotify. Hörlurarna Anders har är ju som sagt några år gamla nu och det verkar som alla sådana har blivit väldigt dyra. Han gav 2500kr för dem och det var mycket pengar för dem… men sååå värt det! Han använder dem varje dag och ÄLSKAR dem! Så ja, det gäller väl att man hittar sin grej för att få livet att funka och att man mår så gott man kan.
För att lugna sinnet så kan jag ibland stämma av med mitt sinne hur jag mår, hur jag känner, ibland sitter jag med en journaling-bok (berättade om det här), ibland tar jag en sådan bok efter meditation. Men det är en stund jag avsätter för mig själv för att landa i mig.
Jag brukar även tända en Palo Santo, det är helt klart min favorit när jag ska meditera (men även när jag ger healing/massage på någon annan då jag ska rena energikroppen). Alla borde ha lite Palo Santo hemma, ha, ha, ha.
En annan grej jag kan tycka är mysig är att använda mig av mina kristaller. Jag gick loss för ett tag sedan när Oh La Moon hade 70% rabatt på deras touchstones. Så jag har ett gäng kristaller jag kan välja och vraka med. Jag gillar att ibland hålla någon i handen under meditation, eller ibland när jag gör en liggande meditation så gillar jag att placera ut dem på kroppen. Berättade lite om kristaller i detta inlägg.
I boken så får man mer tips om hur man kan sitta och råd kring vad man kan tänka på innan starten av en meditation men jag går inte in på det här.
Pema tar även upp vikten med andningen och för mig så är andningen verkligen ett lifehack. Sååå mycket nytta jag har av att ha lärt känna mitt andetag och så många tillfällen jag kunnat stanna upp när jag märker att andetaget blir ytligt och fånga det innan det går in i ångest och tryck över bröstet. Jag har helt klart min yoga, andningsövningar och meditation att tacka för det! Men även min löpning så har jag lärt mig mycket om mitt andetag.
När man mediterar så uppmärksammar man andetaget och tränar på att släppa taget, att med att observera andetaget då vara här och nu. Hur man känner hur axlarna sjunker ner och att man lugnar hela systemet tack vare att man börjar ta djupa följsamma andetag. När tankarna börja sticka iväg så är andetaget sitt ankare som man kan komma tillbaka till under sin meditation.
Att vara i nuet är med otroligt läkande, jag har skrivit om det i tidigare inlägg i bloggen, bland annat i mina inlägg där jag berättade om Eckhart Tolles finfina böcker.
- Att arbeta med tankarna. Pema skriver att det ligger i sinnets natur att tänka. Det är lika naturligt för sinnet att tänka som det är för kroppen att andas eller för hjärtat att pumpa runt blodet i blodomloppet. Syftet med meditation är inte att få stopp på tankarna, utan att träna sinnet dess naturliga förmåga att vara närvarande i stunden. Jag tycker att det är en superfin förklaring kring våra tankar och meditation. Det är så lätt att sinnet galopperar iväg åt alla möjliga håll, men meditationen hjälper oss att komma tillbaka till andningen och kroppen. De gånger man lyckas komma djupt in i sig själv där man blir en observatör kring sitt inre universum där tid och rum känns som det inte existerar så är meditation bland det häftigaste man kan uppleva. Men även när man inte “lyckas” komma så djupt in i meditation så ger det ändå en stor effekt på sin inre hälsa och välmående och det är väldigt mysigt att ge sig själv en meditationsstund. Det är lätt att vara hård mot sig själv när man sätter sig och mediterar och man känner att tankarna är tillbaka och man upplever att man är långt bort från meditationen. Egot/den galna kusinen (berättade om den här) kan komma med negativa tankar om man inte “lyckades” så bra. Även det är en träningssak att bli mer medkännande till sig själv och se varje meditationspraktik som en framgång i sig, att man ändå tog den tiden och gav sig själv det. Ju mer erfarenhet man får av meditation desto mer blir man medveten av sina tankar även utanför meditationen och man får lättare även då att kunna gå in och observera och styra sina tankar och du dras då inte iväg med dem och det är verkligen ett lifehack!
En annan viktig grej är tålamod! Som så mycket annat i livet så går även en meditationspraktik upp och ner som i en berg- och dalbana. Meditationens väg är inte en linjär process.
- Att arbeta med känslorna- Det här är med en viktig del i meditationsprocessen och det är att tillåta sina känslor bubbla upp till ytan. Känslorna känns ju på ett djupare sätt än våra tankar som kan vara mer ytliga, medans känslorna kan ju sluka upp oss. Det är en viktig del i det hela för att komma i kontakt med oss själva och det är att få sitta och ta emot alla känslor som kan komma. Att observera känslan som kommer, hur känns den? Var känns den i kroppen? Den här biten i meditationen tycker jag är viktig. Att ständigt få fånga upp mina känslor, observera dem, tillåta dem att komma och omfamna dem. Det är lätt att sätta etiketter på känslor som “bra” och “dåliga” och det är ju så att olika känslor vibrerar ju på olika frekvenser, men oavsett vibration så är det viktigt att känna in dem och inte värdera dem utan se dem för vad de är.
Återigen så är det ett viktigt redskap att arbeta med andningen ihop med känslan som uppstår. Att låta andetaget vara ett ankare under meditationen då man andas med känslan istället för att andas bort den. Även det är en metod som jag använder mig av på mina löparrundor. Jag tror att många sätter locket på över sina känslor och jag har nämnt det tidigare att jag inte tror på den metoden i långa loppet. Att ständigt vara i kontakt med sina känslor tror jag är en viktig metod och för att arbeta med och läka de inre sår man kan tänkas att ha. Jag har nämnt det tidigare i bloggen, bland annat i inlägget “Kroppens hemliga språk”, men även Pema menar på att när du förtränger dina känslor så fastnar den energin i kroppen och kan senare komma till uttryck som sjukdom eller fysisk smärta och jag tror verkligen att det ligger något i det.
- Att arbeta med sinnesförnimmelser – Man kan ju arbeta med sina sinnen när man mediterar. Man kan till exempel fokusera på hur något doftar, eller så kan man fokusera på ljud och hur det låter runt omkring dig där du är. Man kan även låta smaker vara en del i meditationen, typ om du sitter med ett glas te eller en apelsin så kan man verkligen gå in i känslan av vad det smakar. Samma sak är med känsel, man kanske står i duschen och fokuserar på hur vattnet som forsar över kroppen känns. Även synen kan man arbeta med, som att titta på något objekt och låta ögonen vila blicken på den.
Att släppa sina tankar och gå in i någon form av sinnesförnimmelse kan vara en bra metod för vissa för att komma in i ett meditativt tillstånd. En fördel med den typen av praktik är att även när du kommer ut i vardagen så kan du hamna i stunder där du lättare kopplar av och kommer in i ett meditativt tillstånd. Det kan ju bli så att matlådan du har med dig till jobbet blir något du stannar upp och njuter av och känner hur den smakar, eller kaffet du dricker. Att allt inte går så fort utan att man hittar mikropauser där man stressar ner och går in i sin bubbla en liten stund.
Om jag ska vara helt ärlig så är väl den här typen av meditation inte riktigt min grej att gå djupt in i. Men jag kan absolut sitta lääänge med en måltid och njuta av det jag äter. Jag kan gå i skogen och njuta av alla ljud jag hör eller lyssnar på musik och låttexter, jag kan stå i duschen och njuta av känslan av vattnet som rinner över min kropp och det händer att jag mediterar och tittar in i ett ljus eller en eld med mera. Så till viss del så är det en avkopplande metod, men jag går inte in så djupt i mig själv som jag gör när jag blundar och mediterar på mer mitt “vanliga” sätt.
- Att öppna hjärtat så att allt får plats – Pema skriver att en av många belöningar som meditation ger är att den hjälper oss bli mer intresserade av livet på ett nyfiket och expansivt sätt. Jag nickar instämmande när jag läser det. Det stämmer sååå bra in på min egen resa och hur jag försökt söka för att få klarhet i alla de upplevelser jag varit med om. Jag skulle säga att det är tack vare min praktik med att arbeta med mig själv, både till kropp och själ som tagit mig in på de vägar som livet fört mig. Att nyfiket läsa på, lära, praktisera och verkligen anamma mina kunskaper. Jag tror att en styrka jag har är mitt “görande”, att det inte har blivit att jag bara läst och lärt mig om saker utan att jag fysiskt har experimenterat mig fram. Jag har ju även varit med om häftiga grejer när jag mediterat och det har ju lett mig vidare i att utforska saker ännu mer. Några exempel berättade jag ju i inläggen “Vad tusan hände där?!”, “Hette jag Sven?!”. Jag tänker även på den inre vägledning som jag fått till mig under mina meditationer – berättade lite om det här i inlägget ”Guidade meditationer”.
Meditation är en process som leder till förändring och omvandling och att man inte blir låst i sina gamla vanor.
När vi mediterar så lär man sig att släppa taget, att bara få vara. Man tränar sig i att inte göra så stor grej av våra upplevelser. Om man exempelvis känner smärta i kroppen och alla tankar kopplade till smärtan strömmar genom sinnet så kan man träna sig med öppet hjärta och sinne att inte göra så stor sak av det utan mer se den, observera den och släppa den. Alla tankar man har som surrar runt i skallen tränar man sig i att släppa. Jag gillar metoden när man ser tankarna som små moln som svävar iväg och det är fantastisk skönt att hitta stunder där man aktivt försöker pausa alla tankar som rör sig uppe i hjärnkontoret. Även om tankarna snabbt kanske kommer tillbaka så skapar man ändå ett mellanrum mellan tankarna och det är helt fantastiskt! Verkligen ett lifehack som hjälper till att skapa inre harmoni!
En annan fin grej är att vi finner kärleken inom oss själva, att vi öppnar upp hjärtat för oss själva och för livet.
Sedan jag började utforska min själ så kan jag bli så förundrad över vad det är för själ som jag har i min kropp, jag kan känna en ödmjukhet inför denna fina själ och jag kan känna mig hedrad att få vara här på jorden med själen och med min Johannakropp.
Kanske du med är intresserad av att utforska meditationens magiska värld?! Kör på säger jag! Heja dig!
Kram till dig från mig! / Johanna