Familjemyskalender / Hem- och konsumentkunskap / Mat som medicin / Min historia / Recept- Frukost/Mellanmål

Fröknäcke + Dagbok 

Jag har verkligen varit periodare med det här knäckebrödet genom åren, det är sååå gott!!! Jag brukar även göra det på jobbet med eleverna och det går hem där med!  

Det går väldigt fort att göra, det som tar tid är att det ska vara i ugnen rätt så länge, men då kan man ju greja med andra saker. På jobbet så brukar jag peta in teori medans knäckebrödet gräddas och så avslutar vi lektionen med att eleverna får äta sina knäckebröd och det brukar funka väldigt bra!  

Det känns dessutom som ett väldigt klokt knäckebröd med massvis med nyttigheter i och det är dessutom glutenfritt. Mjölet som är i är majsmjöl och det är kanske inte det nyttigaste mjölet direkt, men det är glutenfritt och det blir en väldigt god popcorntouch på smaken så jag tycker att det får vara good enought. Förutom majsmjöl så är det massa fröer samt olivolja så man får ju i sig massvis med bra fett till kroppen som man hittar både i olivoljan men även fröerna. Fröerna innehåller även massvis med olika näringsämnen och antioxidanter som är som poliser i kroppen.  

Majsmjöl har ett högt GI så om man vill ha ett mer hälsosamt fröknäcke så kan man byta ut majsmjölet mot bovetemjöl… men jag tycker dock inte att det blir lika gott som med majsmjöl… men smaken är som baken.  

Här kommer receptet: 

Fröknäcke 

2 Plåtar 

  • 2 dl majsmjöl 
  • ½ dl linfrön 
  • ½ dl pumpafrön 
  • ½ dl sesamfrön 
  • ½ dl solroskärnor 
  • ½ dl olivolja 
  • 2 dl kokande vatten 
  • 1 ¼ tsk flingsalt 
  1. Sätt ugnen på 130 grader med varmluft. 
  1. Förbered två plåtar med bakplåtspapper. 
  1. Rör ihop alla torra ingredienser i en bunke. 
  1. Tillsätt olja. 
  1. Tillsätt kokande vatten. 
  1. Blanda och låt svälla någon minut innan du häller ut smeten på plåtarna. 
  1. Ta ett bakplåtspapper och lägg över degen och pressa ut degen så att den täcker nästan hela plåten. 
  1. Ta bort det övre bakplåtspappret och dela in knäckebrödet i rutor som är så stora som du vill ha ditt knäckebröd. 
  1. Strö över flingsalt och sätt in plåtarna i mitten av ugnen. 
  1. Knäckebröden är färdig efter ca 50–55 minuter, jag brukar knacka på dem och då ska de vara hårda.


När jag gör detta i skolan så har jag inte sesamfrön i då man inte får ha det i skolan då det kan vara korsallergi mot nötter så då tar eleverna extra mycket solroskärnor istället. Eleverna gör bara en plåt med knäckebröd och då brukar vi köra på över och undervärme och 150 grader och då brukar knäckebrödet vara klart på ca 45 minuter. Jag brukar sätta på ugnarna precis innan lektionen börjar så att de är varma när eleverna ska sätta in sina knäckebröd. Jag brukar även starta en vattenkokare med vatten för att spara tid. Har även lärt mig att när eleverna kokade vattnet själva i kastrull så var det många som lät vattnet koka en stund och då kokade det bort en del vatten och då stämde inte mängden för dem, ha, ha, ha.  

Så här ser receptet ut när jag gör det med eleverna: 

Så här kan en “Knäckebrödslektion” se ut, en planering som jag hade på min gamla skola, på min nya skola arbetar jag med Powerpoints och startblock som ser väldigt mycket mer proffsiga ut (berättade om det här i inlägget ”Ny på jobbet”)

Kanske fler där ute blir sugna på att göra lite egna knäckebröd?!  

Då bloggen är lite av min dagbok så kan jag passa på att berätta lite vad som hänt i livet sedan sist. Jag har fyllt 41 år, hurra! Jag älskar att fylla år, ha, ha, ha. Känns fint att fira att man fick ett år till på jorden, det är inte en självklarhet, allt kan ju hända så jag njuter av att få vara här!

Jag hade 40/41-års kalas för familjen. Förra året befann vi ju oss fortfarande i ett renoveringskaos (här är blogginlägget kopplat till hur det såg ut här hemma då) så jag fick aldrig till att fira ordentligt när jag fyllde 40 år utan tänkte att ”vi gör det lite senare”… och senare blev typ ett år senare, ha, ha, ha, bättre sent än aldrig som man brukar säga. Jag hade fullt upp med kalaset/festen så tog inga kort… förutom på maten vi hade fixat. Anders gjorde sin supergoda ”bonna” soppa med räkor och aioli. Jag hade bakat baguetter på morgonen som vi bjöd på och sedan blev det plockmat. Jag älskar ju frukt och grönt så det ville jag ha mycket av. När gästerna kom så fanns det saftglögg och starkvinsglögg som de fick komma och ta. Till efterrätt blev det ostkaka med blåbärssylt och grädde. Och så skålade vi i lite bubbel. Det var sååå mysigt att få träffa alla. Jag gillar vårat hem, det känns så socialt, vi kan klämma ihop oss och få plats allihop. Det är ett måste när vi ska välja framtida bord till köket… att man kan samlas många runt det.

Anders är så fin och firade mig med gofrukost. Jag slocknade tidigt kvällen innan och han var uppe och gjorde fint i köket och grejade med frukosten så när jag kom upp på morgonen så var det fint och han hade dukat klart på bordet. Jag skrev lite på bloggen och sedan körde jag ett yogapass. Jag har nyss avslutat en Yogautmaning på MyMOWO där man yogade varje dag under 30 dagar. Det kändes inte som en utmaning, jag längtade till morgonens/dagens eller kvällens yogapass. Planen är nu att jag ska fortsätta på samma tema. Jag har skrivit upp alla pass som jag gjorde så nu kommer det gå lätt att hitta dem och kunna köra en favorit i repris. Min belöning till utmaningen kom på posten för någon dag sedan och det var en massageroller i kork som jag varit sugen på rätt länge.

Efter morgonmyset så åkte jag till jobbet och hade en bra dag där och på väg hem så köpte jag sushi (fick en grattis hälsning från sushistället med 50% på en beställning – hurra! Jag hade bestämt dagen innan att jag ville käka sushi på min födelsedag så det passade väldigt bra!).

Vi käkade, jag fick presenter (hade önskat mig pengar… antingen till nya kläder då det var lääänge sedan jag köpte nya kläder eller till en begagnad Vibrationsplatta… jag har lite span på sådana på blocket).

Efter maten så bjöd Anders på en helkroppsmassage (jag älskar att jag har investerat i en egen massagebänk, gjorde ju det när jag började med Reiki healing). Sedan hade han en till överraskning och det var att han hade hört av sig till våra grannar som har en nybyggd bastu vid deras damm om vi kunde få hyra/låna den och det hade vi fått. Grannarna hade eldat igång den och gjort den varm samt fyllt upp med kallt vatten där ute så vi bastade, hade familjemys och badade i deras damm som höll 4 grader, löv it! Det var exakt 5 år sedan jag vinterbadade för första gången, jag gav ju det till mig själv i födelsedagspresent det året, ha, ha, ha., berättade om det här. Det var sååå härligt! Vilken dag!! Sååå tacksam!!

Vi har även fått en ny familjemedlem – en till hamster som heter Puff… så nu har vi en Piff och en Puff. Vincent blev ju väldigt sugen på att få en egen hamster när vi spontanshoppade Piff… berättade om det här. Vi fick reda på att de fick sina hamsterleveranser på fredagar så varje fredag efter jobbet så har jag stannat till vid djuraffären och rekat hamstrar, ha, ha, ha. Vissa fredagar har de bara fått dvärghamstrar och det har varit en guldhamster och en hane som han velat ha. Nu sist så fanns det lite nya hamstrar så jag tog kort på dem och skickade dem till Vincent och då fanns det en hamster där som han föll för och som kändes rätt. Så vi åkte dit någon dag senare och då fanns alla hamstrar kvar så då slog vi till på en sådan… har man en så kan man ju lika väl ha två, ha, ha, ha. De kan ju inte leva tillsammans (då har de ihjäl varandra) men vi hade extra burar, hus med mera till hamstrar… eftersom jag haft många själv och att jag inte slängt något av det så fanns det resurser… ihop med att han fick köpa lite extra grejer som present till Puff.

Vi har även dragit igång med ”Familjemyskalendern”, berättade här om förra året och grejer vi brukar kunna göra i den. Jag ÄLSKAR konceptet med en familjemyskalender och hoppas att vi kommer kunna köra på den så länge som det bara går…. det kommer ju komma en dag då barnen hänger på andra ställen och inte kommer vara hemma så mycket som de är nu… så vi vill passa på att skapa fina traditioner och en tid innan jul som de kommer se tillbaka på med värme.

Förra året när vi befann oss i renoveringskaos så dök våra Nissar aldrig upp…. eller de kom med en lapp och en hälsning, men inte mer än så. Mira var väldigt besviken över det så det var en lycklig Mira som upptäckte att Nissarna hade hittat en ny plats att bo på hemma hos oss. Hon har varit bekymrad över att vi rivit väggen där Nissarna brukar vara och att de nu på grund av rivningen av vår undervåning aldrig mer skulle hitta tillbaka (här kan man läsa om hela vår renovering… om man har missat den, den var rätt spektakulär som man säger så, ha, ha, ha). Anders och jag skrattade när vi såg det röda ljuset från ljusslingan… Nissefar trodde det skulle vara ett klassiskt ljust sken och så var det en röd slinga, ha, ha, ha, ser ju ut som värsta porrbelysningen, ha, ha, ha. Vi drog rätt många perversa och roliga skämt Anders och jag där på morgonkvisten, jag skrattade så tårarna rann, ha, ha, ha.


Anders och jag har även firat 25 år tillsammans!!! Helt galet ändå att det gått 25 år…!!! Berättade om när vi träffades här i bloggen. Jag var nyss fyllda 16 år och Anders var 18 år när jag bjöd hem honom på Tacos och filmkväll. Mina föräldrar var iväg och bodde på hotell då de hade bröllopsdag i den vevan så jag hade huset för mig själv. Jag hade ju varit kär i Anders sedan första dagen på gymnasiet när jag såg honom i ”rökrutan”, snacka om kärlek vid första ögonkastet, jag var heeelt knockad! jag fick kämpa i drygt tre månader innan han gav med sig och tackade ”ja” när jag frågade om han ville följa med mig hem för tacos och film. Jag kan ändå bli lite imponerad över att jag var så modig ändå och min ihärdighet, ha, ha, ha… jag var ju inte så gammal… Som 41 år nu så kan jag ändå se att de egenskaperna fanns redan då på liknande sätt som de finns nu. Den stora skillnaden är att jag var mer sluten då, tyst och höll mycket av mitt inre för mig själv. Nu är mitt halschakra i full spinn, jag är grundad och står rätt stadigt på jorden ihop med en öppenhet upp mot ”Universum” och känner mig stark och trygg i mig själv… Det har jag mitt inre arbete att tacka för! Om jag kan, så kan ALLA!!!

Vi firade genom att käka tacos dagen till ära, ha, ha, ha, vi äter inte det varje år på vår årsdag… men nästan, det har blivit en symbolisk rätt för dagen och den går hem hos barnen så det blir alltid en trevlig måltid med tacos, ha, ha, ha. Jag hade köpt nya glas på Lagerhaus som jag/vi dreglat över en lång tid… men så har tankarna kommit ”vi behöver inte fler glas, vi har så vi klarar oss”, ha, ha, ha. Men så tänkte jag på symboliken att få fortsätta att skåla och fira livet med Anders, vi har så mycket att vara tacksamma över och fira. Vi älskar att skåla ihop samt så gillar jag att äta ur sådana här glas, det är oftast den här modellen på glas som jag gör Chiapudding (berättade om det receptet här).

I Familjemyskalendern så hade vi ”hemmaspa” som tema och det kändes passande den här dagen. Anders gjorde citronsorbetdrink till oss alla (berättade om det receptet här) och så invigde vi våra nya glas.

När vi kom in efter att vi haft vårat spa så överraskade Anders mig med att ha köpt nya sängkläder samt nya kuddar… vet inte ens om jag vågar berätta hur länge sedan det är vi investerade i nya sådana grejer till oss… det var verkligen på tiden och det var hur mysigt som helst att krypa ner där. Vilken fin present!

På tal om Chiapudding så har jag nu gjort en supergod ”julig” variant där jag (till 2 portioner) använt 2 dl mandelmjölk, pepparkakskryddor (1/2 tsk äkta kanel, 1/2 tsk kardemumma, 2 krm mald ingefära och 1 krm nejlika), 3 msk chiafrön och så har jag blandat det och låtit dem svälla. Sedan har jag toppat min chiapudding med hackad apelsin, hackade valnötter, granatäpplekärnor, Pauluns granola med smak av apelsin, mango och passion och sedan lite mandelmjölk på toppen, sååå gott!!! Jag gjorde den här till morgonen när vi firade 25 år, det kändes lite extra festligt att få käka den till frukost.

Vad passar inte bättre än en liten julsång såhär i Juletider?! Idag bjuder jag på den här roliga musikvideon med grabbarna i ”Björnzone”, ha, ha, ha. Så rolig musikvideo! Älskar när folk fular sig.

Kram på er! / Johanna