Handeksem/Allergi / Kemikalieresa / Min historia / Recept- Kemikaliebantning / Självkärlek

Min Schampotvål 

Det var många år sedan jag köpte schampo till mig själv. Det har blivit som en del i min livsstil att tillverka mina egna kemikalier och schampo är en av grejerna jag gör själv. Jag berättade om mitt egengjorda schampo i det här inlägget men kände att det var dags att även ge mitt recept och visa er hur jag gör om det är någon mer där ute som vill testa att göra eget schampo. Det är väldigt roligt att göra och det är otroligt lätt, dessutom så blir det väldigt bra (förutom att de ofta inte blir så snygga… så det är inget schampo jag brukar ge bort 🙈). Det är bra för hälsan, ekonomin och miljön så det blir win-win-win och det är ju rätt gött det med. H.E.M… om det är någon som missat det så är jag ju lärare i Hem- och konsumentkunskap och det är precis det som orden i Hem står för, mitt fina, fina ämne!  

Några gånger per år så brukar Organic Makers ha 20% rabatt på deras oljor/fetter och då brukar jag passa på att handla hem ett lager. Jag köper ju som sagt väldigt lite kemikalier utan jag lägger mina pengar på den här typen av råvaror och så gör jag egna saker av dem.  

Det här är den dyraste produkten jag gör själv och varje sådan här schampotvål kostar mellan 30-40 kronor beroende på om jag byter ut oljor mot billigare oljor eller om jag kör på med de dyraste oljorna. En sådan schampotvål håller ca 1 månad för mig, men då är det ju bara jag som använder den. Om jag jämför med vad andra schampon kostar så känns det ändå som ett helt ok pris på ett schampo och det är ju verkligen jättefina råvaror och inga konstigheter i mitt schampo, en väldigt klok, naturligt och hållbar produkt på alla sätt och vis. Jag älskar verkligen min schampotvål och blir lycklig och känner att det är väldigt lyxigt med den.  

Detta recept på schampotvål funkar även som raktvål (skrev ett inlägg här om det). Jag använder själv den här tvålen som både schampo, ansiktstvål och raktvål, den är härligt vårdande och ger efter sig ett sådant mjukt löddrande skum.  

Här berättade jag om när jag gör egengjord tvål och konceptet är ju samma, bara det att i schampotvålen så är det lyxigare (och dyrare) råvaror och det blir en annan kvalitet på produkten. Schampotvålen är en mjukare tvål och blir när jag gör den inte lika fin som mina vanliga tvålar, de blir alltid jättefina. När min schampotvål råkar ta slut så använder jag min egengjorda tvål som schampo, men håret blir strävare så det är ingen produkt jag trivs med att använda i särskilt långa perioder. Med min schampotvål så blir håret tvärtom väldigt lent och det är en bättre produkt än många av de dyra produkter jag testade för många år sedan när jag fick problem med min kemikalieallergi och mina handeksem. 

Det var en liten djungel att hitta något bra schampo och jag blev sååå glad när jag hittade min älskade Aleppotvål… så det var så snopet när jag var på sjukhuset och gjorde allergitest då det visade sig att till och med den tvålen var jag allergisk mot (jätteallergisk!!!), berättade om det här... så det var efter det jag tog saken i egna händer och började göra eget schampo! Det är typ två gånger om året jag gör mitt schampo och jag har gjort detta i rätt många år nu.  

Receptet som jag utgår ifrån är detta från Organic Makers som jag även berättade om i mitt inlägg om min egengjorda schampotvål.

Men det är ofta jag inte har alla råvaror hemma så då brukar jag byta ut någon olja och ersätta den med någon annan olja:

Här kommer bilder från de två senaste gångerna som jag gjorde den här schampotvålen. Nu den senaste gången så investerade jag även i Natriumhydroxid från Organic Makers. Jag har alltid använt Kaustiksoda/Lut från färgaffären och det har funkat bra, men jag har hört att den inte är lika ”ren” som Organic Makers Natriumhydroxid. Den Kaustiksoda jag alltid köpt i färgaffären hade nu även bytt förpackning sist jag handlade den och ibland när företag byter förpackning så ändrar de ibland lite av sitt innehåll och jag vet inte vad som hänt men efter min förra omgång med tvål så började jag åter igen få små blåsor och utslag på mina händer *panik* och då jag inte använder så många olika kemikalier så gjorde jag egna nya allergitester och testade då även min älskade schampotvål och då fick jag jättemycket utslag av den med, suck, pust och stön. Jag började då fundera på om det var någon av oljorna i schampotvålen jag inte tålde så jag gjorde nya allergitester på var och en av oljorna och det visade sig att jag tålde dem, inga utslag eller reaktioner. Så det var nog baske mig någon skit i Kaustiksodan från färgaffären så därav köpte jag Natriumhydroxid/Lut från Organic Makers och gjorde ny tvål. Efter tre veckor så gjorde jag nya allergitester och den här gången så tålde jag min schampotvål igen. Hurra!!! Så ett tips från coachen, om du ska göra tvål, köpt den här Natriumhydroxiden från Organic Makers:

Så här brukar det kunna se ut när jag gör mina egna allergitester. Jag fick lära mig göra sådana här när jag var på Hudkliniken på Ryhov för många år sedan (berättade om det i det här blogginlägget). Jag fick ju göra lapptest där och ta med mig egna produkter som de testade på min rygg. Då sa hon som arbetade där att det här kan du ju göra hemma. Lägg produkten på lite plåster och tejpa fast på underarmarna så märker du efter två dygn om du fått utslag eller ej. Så ett tips till alla som har eksem… testa era produkter för att se om det är något du reagerar på. Det är ett intressant detektivarbete, ha, ha, ha.

Här är från min senaste gång jag gjorde schampotvål:

Och här är ifrån gången innan den när jag gjorde med ”AllergiKaustiksodan”, suck, pust och stön.

Så här såg flaskan ut tidigare och då reagerade jag aldrig på den, så skumt. Antingen så har min ”bägare” runnit över och att jag nu helt plötsligt inte tål den eller så är det något skumt som finns i? Hur som helst, kör på Organic Makers istället, det kommer jag hädanefter göra!


Under förrförra gången när jag gjorde min schampotvå så märkte jag att varken min nattljusolja eller min aprikoskärnolja inte räckte utan då behövde jag lägga till andra oljor för att fylla ut det som de representerar och för att få reda på det så klickar jag in på Organic Makers fettsyreguide (länk finns här) och får där reda på torrhetsgraden på olika oljor och då hittar jag vilka oljor som påminner om oljan jag är ute efter. Så gör jag även när jag ska göra produkter men blir snål och tycker att någon olja är lite för dyr… då kan jag gå in och kolla fettsammansättningen och hitta någon liknande olja men för en billigare peng och det brukar bli bra så det är inte sååå himla noga om ni frågar mig, ha, ha, ha.  


Så ingredienserna som jag sedan använde till min schampotvål såg ut så här: 

Recept för Johannas schampotvål 

Vatten och Natriumhydroxid/Lut

  • 145 gram vatten 
  • 62 gram Natriumhydroxid/Lut 
  1. Väg vatten i en plast, glas eller porslinsbägare (Man ska ALDRIG använda metall när man gör tvål!)
  1. Väg Natriumhydroxid/Lut i en annan plast, glas eller porslinsbägare 
  1. Gå ut och blanda i Natriumhydroxiden i vattnet och rör om så att Natriumhydroxiden löser sig.  

Oljor/Fetter 

  • 112,5 g Kokosolja 
  • 90 g Sheasmör paradoxa 
  • 45 g Ricinolja 
  • 90 g Nattljusolja (Jag tog 45 g Nattljusolja + 45 g Hampfröolja (ibland har jag bytt ut den här mot enbart jojobaolja och någon gång så har jag använt Urtekrams Linfrö och Nattljusolja och det har med funkat bra. När man väljer hampfröolja så blir tvålen lite mer grön i färgen. Senaste gången när jag gjorde min tvål så använde jag enbart 90 gram Hampfröolja så känn friheten!) 
  • 67,5 g Aprikoskärnolja (Jag tog 45 g Aprikoskärnolja + 22,5 g Kallpressad Rapsolja. Senaste gången jag gjorde tvålen så använde jag enbart kallpressad Rapsolja och då blir den betydligt billigare!) 
  • 45 g Svartkumminolja (Någon gång så har jag bytt ut den här mot en ekologisk solrosolja)
  1. Väg Kokosolja och Sheasmör och smält sedan dem i ett vattenbad på låg värme.

2. Häll i alla oljor och fetter i en plats, glas eller porslinsbägare/bunke.

3. Häll blandningen med Natriumhydroxid/vatten över fett/oljeblandningen och kör med en stavmixer tills det börjar tjockna.  

4. Häll sedan upp smeten i formar och skaka formarna lite så man blir av med eventuella bubblor (med den här smeten så tycker jag det är jättesvårt att bli av med bubblor). 

5. Låt stå i ca 3 dagar innan du trycker ut schampotvålen ur formarna och därefter ska du lägga dem på något bra ställer så de kan lagra i ungefär tre veckor innan du kan börja använda dem.  

Förrförra gången jag gjorde min schampotvål så gjorde jag som receptet hos Organic Makers, då smälte jag inte kokosoljan och sheasmöret i vattenbad utan det fick smälta av blandningen av natriumhydroxid och vatten och så mixande jag ihop allt till en smet. Problemet är att tvålarna alltid blir så himla fula för mig och jag tänkte att om man först smälter kokosolja och sheasmör i vattenbad så blir ju smeten mer lik när jag gör vanlig tvål och de blir ju alltid väldigt fina. Och de blev faktiskt finare för mig när jag smälte kokosolja och sheasmöret. Kolla på bilden ovan, de är från senaste gången och bilden nedan är från förra gången.

Nu när jag ändå pratar om produkter så måste jag även slå ett slag för Jojobaoljan och Sheasmör Paradoxa som är två favoriter här hemma. Jag brukar pumpa upp lite jojobaolja och ha i glasflaskor och med den så smörjer jag hela kroppen allt ifrån ansikte, ben och händer. Jag har köpt sådana här flaskor hos Organic Makers och har dem lite överallt. Jag använder inte handkräm, ansiktskräm eller hudkräm utan det är den här fantastiska oljan jag använder… till det mesta… därav köper jag någon gång varje år en sådan här 1liters flaska från Organic Makers och jag passar alltid på att investera i en sådan när de har rabatt.  


Jag har någon flaska på jobbet, uppe i sovrummet, i handväskan och i köket. I badrummet står alltid den stora flaskan så där finns den ju med. Detta är helt klart min älsklingsprodukt! 

Jag hade en liten kille i åk 6 som hade sååå röda och nariga händer… även hans ansikte var så narigt. Han hade en jobbig lektion, var ledsen och arg och vi satt vid sidan av i salen och samtalade och jag försökte lugna honom. Jag gav honom vatten och efter en stund så frågade jag hur det var med hans torra händer, det såg ut att göra ont. Han beklagade sig och jag frågade om jag fick smörja in dem med min jojobaolja. Jag sa att först så kan han skölja av ansiktet med vatten för att bli av med tårarna, tänkte även att det skulle grunda honom mer och bli lite som en ”brytpunkt”. Han ville gärna testa det så jag smörjde ovansidan på hans torra händer försiktigt. Sedan frågade jag om han ville ha lite ha lite till ansiktet med och det ville han så han fick en pump i handen och så smörjde han in ansiktet med den och han tyckte det kändes väldigt skönt. Han blev lugn och det kändes som vi bröt hans nedåtspiral med tankar. Lektionen veckan efter så kom han fram och frågade vad det var för olja jag hade använt. Så jag visade vilken det var och så skrev han upp den. Det finns ju många företag som säljer jojobaolja och jag tror att så länge den är ekologisk så kan man ju köpa vilket märke man vill. Organic Makers 1-liters flaska är den billigaste jojobaoljan som jag har sett (när man kollar på jämförelsepris och jag köper ju som sagt alltid när de har 20% rea)

Nu under vintern så brukar barnen få torra händer… och mina händer kan med att bli mer känsliga under den här kalla perioden och då använder vi Sheasmör Pradoxa som en fetare handkräm. Barnen gillar inte att sova med kletiga händer och då är det toppenbra att använda bomullsvantar under natten- hett tips för barn (och vuxna) med torra händer. Jag brukar skopa upp den här massan i små burkar som jag med köpt från Organic Makers och så har barnen var sina på deras rum och jag har en bredvid sängen… ibland har jag även en miniburk i handväskan.  

Just nu har jag redan ett lager med läppcerat (berättade om dem här), men det är med en favoritprodukt som jag gör själv. Även dem har jag bredvid sängen, i necessären och i handväskan, jag älskar att smörja in mina läppar innan jag ska sova… är typ beroende av det, ha, ha, ha.  

Kanske finns det fler där ute som vill kemikaliebanta och göra sina egna grejer? 

Kör på säger jag!  

Kram till er/ Johanna