Feel Good Food
Efter att ha experimenterat mycket kring att hitta maten som jag mår som allra bäst av så har jag idag hittat min typ av mat! Hurra!!! Förutom att den är bra för hälsan så är den även bra för miljön och det är med toppenbra!
Jag har ju berättat om min matresa här i bloggen där jag ätit enligt Food Pharmacy och deras antiinflammatoriska kost, jag har ätit enligt Paleo/Stenålderskost, Raw food, AIP (autoimmuna protokollet), Medelhavskost, glutenfri kost och mjölkproteinfri kost samt så har jag testat att vara vegetarian. Jag har läst på och blivit inspirerad av ”De blå zonerna” och deras kosthållning. Jag har även snubblat in på LCHF (men har inte berättat om det än i bloggen).
Jag har även berättat om mina tidigare matvanor 🙈 och första gången när jag började stanna upp och reflektera över hur olika saker jag stoppar i min påverkar min kropp och hälsa 🙃.
Min matresa har även gjort att jag blivit en bättre hem- och konsumentkunskapslärare. Jag har fått så mycket kunskaper om mat och hur man kan hitta lösningar om jag har elever som kanske inte äter gluten, har mjölkproteinallergi, är vegetarianer eller veganer eller om det är andra livsmedel som de inte tål så känns det som jag har full koll och vet hur de kan göra istället. Det har varit så roligt att se dem utvecklas i deras matlagning och känna en glädje i köket över att deras matresa blir lite mer normaliserad och att det är roligt att laga även deras mat från grunden. Jag har haft vårdnadshavare som hört av sig till mig och tackat mig för att jag hjälpt deras barn och att de numera ÄLSKAR ”hemkunskap”. Hur fint är inte det?! Såå tacksam!!
Jag har landat i att jag mår som bäst av att inte äta så mycket gluten, vitt raffinerat socker och mjölkprodukter. Jag tycker inte att rött kött är så gott (nöt, gris, lamm, vilt), men äter det ibland, det är alltid det som tar minst plats på tallriken när jag äter de köttslagen och även annat kött med för den delen. Jag gillar mest vegetariskt, fisk, skaldjur och kyckling, men den senaste tiden så har jag tyckt att det är svårt att hitta kyckling som smakar gott så jag blir inte lika lockad av att tillaga det. Men som sagt, jag äter ALLT, men inte så mycket av de sakerna som jag inte gillar så mycket och de sakerna som jag mår bättre utan.
Jag tänker 80/20, att jag inte är hård mot mig själv om jag äter saker som min kropp mår mindre bra av och jag vill inte heller leva ett liv där jag begränsar mig om jag inte behöver det. Jag älskar den friheten! När jag har semester och är ledig då brukar jag ju tänka “lördag varje dag”, ha, ha, ha och då är mitt förhållningssätt mer 70/30 eller ibland till och med 60/40, ha, ha, ha. Jag brukar aldrig släppa min hälsosamma livsstil helt, träning är något jag gör på samma sätt som jag borstar mina tänder två gånger per dag, men jag är anpassningsbar utifrån vad vi hittar på under vår ledighet. När jag är ledig så blir det att jag slarvar lite mer kring vad jag stoppar i mig samt så blir det helt klart lite mer alkohol än när jag inte är ledig. Jag älskar ju drinkar (här samlar jag lite recept på drinkar), vin och bubbel, ha, ha, ha. Men hälsa för mig är att när jag dricker så nöjer jag mig med ett glas som jag njuter väldigt mycket av, jag dricker väldigt sällan så att det påverkar mig negativt dagen efter (sedan kan det ju hända att detta motto skiter sig även för mig… typ som när jag fyllde 40 år som jag berättade om här, ha, ha, ha). Jag vill leva livet fullt ut varje dag så jag vill inte offra några dagar med att vara bakfull, det är en signal att kroppen fick alldeles för mycket alkohol i sig och det är inte hälsa för mig så jag brukar inte bli bakfull… om man inte räknar med när jag fyllde 40 eller på dagen efter bröllopet… berättade om bröllopsnatten här i inlägget “Vår bröllopsnatt -tänk om man kunde göra om och göra rätt”, ha, ha, ha. Men det är ändå väldigt få tillfällen i livet det spårar ut på det sättet, så jag kan bjuda på det, ha, ha, ha.
Jag har ju i tidigare inlägg berättat att jag är med i den fantastiska appen “Body & Soul Care” där man får superbra träningspass, meditationer, andningsövningar samt recept. Och alla recepten är helt galet bra! Det är fyllt med “Johanna recept”, med den typen av mat som jag mår som bäst av.
Sedan appen kom in i mitt liv för 1,5 år sedan så lagar jag nästan bara mat därifrån och jag ÄLSKAR det! Sååå rolig matlagning och sååå goda recept! Jag är typ kär i denna kloka och fina app, den hjälper mig att må så bra, inifrån och ut. (Tips, testa appen gratis i 14 dagar, man kan även använda sina friskvårdspengar på appen, för ni som arbetar för ett företag som använder sig av tjänsten “Epassi” så finns den även i deras katalog). Det är enligt mig livets bästa app och jag önskar från hjärtat att fler fick testa och uppleva allt klokt som appen erbjuder. Måste ju flika in att detta INTE är något betalt samarbete, bara ett hjärtligt tips från mig till er så som allt annat är på min blogg.
Då kanske ni tänker ni som har småbarn, äter dina barn den typen av mat? Jag önskar att jag här kunde säga “Ja! Mina barn äter ALLT som jag serverar”, ha, ha, ha, men så är det INTE i vår familj.
När jag började med antiinflammatorisk kost för många år sedan nu så var ju barnen rätt så små och då var jag inne på spåret “Ni får äta det som serveras” och om de inte åt min mat så tänkte jag “hungern är ju den bästa kryddan” och så tänkte jag att de äter väl desto mer nästa måltid. Men icke, det var helt ärligt inte hållbart att tvinga på mina barn “min” mat då de inte åt av den, inte ens om de var väääldigt hungriga. Vi kämpade på rätt så länge med att få dem att äta det som serverades men till slut så fick vi ge upp. Varje måltid blev misär då de var sååå missnöjda över maten, så jag tappade min njutning av maten med, det kändes inte hållbart. Det var inte helt ovanligt att jag satt och grät när vi skulle äta då de ratade min mat fullständigt. Jag tappade då även mitt självförtroende att laga mat då jag blev så sänkt av mina barn så jag ville knappt ha hem folk och laga mat till andra då min mat blev så ratad, ha, ha, ha, jisses, så det kan bli.
En period så lagade jag alltid två maträtter så att vi skulle få en trevlig stund när vi åt tillsammans, men helt ärligt så orkade jag till slut inte det. Anders hjälpte självklart till med maten och ibland stod jag och lagade min och Anders mat och han lagade det som barnen skulle äta. Till slut så tappade jag energin och så mer eller mindre så slutade jag laga mat som jag mår bäst av och så kom vi in i träsket med korv eller köttbullar och makaroner, hamburgare och bröd, köttfärssås och spagetti, pizza, kycklingpinnar med pommes med mera och jag försökte pimpa den maten med minst halva tallriken med grönsaker då jag älskar grönsaker. Men till slut så fick jag ett knäppbryt, då jag inte mår bra av att äta den typen av mat, det funkar ibland, någon gång i veckan, men inte varje dag, hela tiden, jag fixar inte det, det är som att jag tappar mig själv då.
Min mage blir uppsvälld, jag får en låg energinivå och jag blir trött och seg av den typen av mat. Jag behövde lägga mig och vila varje dag då jag blev så trött av maten jag åt. För att jag ska vara en mamma som mår bra och att jag får leva i min fulla energi gynnar inte bara mig själv utan även min familj, kollegor och elever på jobbet. Så numera så lagar jag mat som jag mår bra av från appen Body & Soul Care och så fixar jag fram något alternativ till barnen, sedan får de självklart äta min och Anders mat med, de får välja och ibland så väljer de vår mat och det är ju drömmen att de ska äta den typen av mat varje dag. Jag hoppas att den dagen kommer… de är ju bara 10 och 12 år… jag åt ju inte den typen av mat jag äter idag när jag var 10 och 12 år heller så jag kan inte räkna med att de är på samma ställe som jag är… de gör ju sin egen livsresa.
Jag lagar husmanskost från grunden med som barnen äter så det är inte så att jag bara ger dem halv eller helfabrikat. Vi lagar mat en gång om dagen och då brukar vi göra så att vi har mat till matlåda till dagen efter. Utav sju middagar så kanske jag lagar fem av dem och Anders två. När han lagar mat så lagar han den mat han är sugen på och då äter jag och är tacksam över att jag slapp laga mat den dagen och njuter av det. Igår gjorde han exempelvis ugnsgratinerad falukorv med pasta och då åt jag samma, bara det att jag kokade glutenfri pasta till mig samt så fixade jag en stor tallrik med grönsaker med kallpressad olivolja, syrade grönsaker och lite oliver. Det tänket försöker jag nog alltid ha, oavsett hur huvudmåltiden ser ut.
Det känns som vi idag har kommit in i något som funkar för oss alla när det kommer till maten vi stoppar i oss och jag är sååå tacksam över det.
När Josefin Dahlberg (som har appen Body & Soul Care och som jag berättat om i de här blogginläggen) släppte sin bok “Feel Good Food: Recept och mindset för att må bra inifrån och ut” så kände jag att jag ville ha den som fortsatt riktlinje för livet jag vill leva.
Jag älskar denna fina, kloka och inspirerande bok och jag har den i köket som en ständig påminnelse om vad det är jag vill ge min kära kropp. Några recept som finns i boken finns även i appen, men det är lite nya recept i boken med. Josefin och jag är sååå lika i vad det är för mat vi mår bäst av, vi har samma tänk kopplat till maten vi stoppar i oss så det är en riktig “Johannabok”. Löv it!
Nu i januari har jag kört en “detox” (jag brukar köra någon detox efter jag varit ledig lite längre, här är ett annat sådant inlägg där jag berättar om min detox “Matcha- Min belöning!” samt i inlägget ”Socker, socker, socker”) där jag inte ätit gluten, vitt raffinerat socker eller druckit alkohol, jag gjorde en avstickare på ett glas bubbel när Anders hade haft sin sista dag på hans företag efter att ha arbetat där i åtta år (berättade om det här, samt ett glas rött vin en fredagskväll). Det gäller som sagt att inte vara så hård mot sig själv -80/20 är ett bra motto, ha, ha, ha. På min fjärde dag fick jag sockerabstinens och bakade en glutenfri kaka utan vitt raffinerat socker men sötad med kokossocker och då blev kroppen nöjd. På kvällarna har jag ätit mörk choklad, dadlar eller rostade bönor från Dave & Jons eller nötter när sötsuget kommit, och det är ju bättre alternativ än lösgodis så det har med funkar bra.
Den 6:e dagen började min mage kännas skön och jag började känna mig lätt och pigg i kroppen, på samma sätt som jag blev när jag slutade med gluten vid första tillfället (berättade om det här). Det är spännande att se vad som händer i kroppen när man utesluter vissa livsmedel.
Efter nio dagar så hade jag lågt med energi när jag skulle laga mat en kväll och blev sugen på ett glas vin, samtidigt så ser jag Anders knäppa en öl, ha, ha, ha. Men jag stod emot, tog en kopp te och sedan var maten klart och efter jag ätit så var mitt vinsug borta, ha, ha, ha. Kroppen ändå!
När jag köpt godis till barnen så har jag inte ens varit sugen på godiset så det har gått väldigt bra. Jag har haft med mig glutenfritt bröd till jobbet samt en glutenfri kaka så jag haft alternativ när det varit personalfika på jobbet så det har med funkat bra. Det gäller bara att man är steget före.
Den här boken passade väldigt bra nu under min detox då den har hjälpt mig i min “detox utmaning”, det kan vara bra att få den typen av stöttning när man gör något sådant.
Här i mitt inlägg ”Johannas egengjorda handdesinfektion + dagbok” så berättade jag ju att Anders fick en våg av tomten i julklapp, ha, ha, ha, ha, vi hade väldigt roligt över det *fniss*. Jag brukar ju aldrig väga mig i vanliga fall utan jag går alltid bara på känsla, hur min kropp känns. Ibland går den upp några kilo och det känner jag på olika sätt, men främst att mina kläder inte sitter så skönt längre. Oftast blir det ju så efter en längre ledighet när jag levt med mottot ”Lördag varje dag”, ha, ha, ha. Då brukar det bli en detox och komma tillbaka till kroppen Johanna igen. Anders nya våg var ju väldigt skoj, jag blir lite nördig ibland när det kommer till siffror, statistik och att mäta saker. Det har varit spännande att se hur kroppens ändrats under den här månaden med detox, men även att se hur mycket vätska det ansamlas i kroppen innan och vid mens. Många känner sig säkert lite ”tjocka” vid den tiden av menscykeln med en uppsvälld mage där man ser lite halvt gravid ut. Det blev även tydligt med vågen, men då att vätskenivån ökade markant i kroppen. Under den här månadens detox så har jag blivit av med nästan 3 bonuskilon så nu är jag tillbaka i min kropp igen. Men det roligaste av allt är att när jag vägde mig vid julen så var min metabola ålder (via vågen) 38 år och det tyckte jag var riktigt bra för min 41 åriga kropp. Men nu under januari månad så har den sjunkit till 37 år!! Det är ju ännu bättre! Jag har känt mig piggare, mer energifylld, lättare och gladare under min detox så det kanske är mitt 37-åriga jag som trätt fram, ha, ha, ha.
Här kommer lite bilder på hur ”Johannamat” kan se ut, här mina vänner är den typ av mat som jag älskar och mår sååå bra av och många av de här recepten som jag lagat är från appen ”Body & Soul Care” så får ni med lite mer knas på vad det är för typ av käk i appen men även i boken.
Jag är sugen på att köra på med min utmaning i februari med då jag mått så himla bra nu i januari, jag vill inte att detta ska sluta så jag tänker rida på den här vågen lite till, men jag kommer unna mig något glas rött under februari månad, och kanske att jag kommer peta in lite naturgodis *ler*. Livet är ju till för att njutas av! Jag lever ju bara en gång i denna Johannakropp.
Kanske ni är fler där ute som med är sugna på att peta in en annan typ av mat i erat liv med för att se hur era kroppar mår av det? Om detta är mat som är “Johannamat” och “Josefinmat” så kan jag tänka mig att det är mat som gör gott för många fler där ute i landet. Maten är ju verkligen en jättestor pusselbit i jakten på att må bra och i min healing journey. Den har stärkt mig både fysiskt med även själsligt. När man tar ansvar för sin hälsa och ger sin kropp det som den mår bra av så får man på köpet även en starkare självkänsla, den var ju tidigare otroligt låg, i detta inlägg berättade jag starten i när jag började arbeta med min självkänsla samt mitt självförtroende, men man kan arbeta med självkänslan på olika sätt. Att vara en person som tar hand om sin hälsa och ger sig själv kärlek på olika sätt boostar en och skapar en go stärkande självkänsla.
Att laga den här typen av mat är meditativt för mig, det ger mig glädje och jag älskar att äta olika texturer och att det jag stoppar i mig har många olika färger. Jag tycker att det är en fröjd för ögat samt så är det otroligt gott och smakar fräscht så hela jag njuter av mina måltider. Jag upplever att den här typen av mat vibrerar på en lättare och högre energi än tyngre mat som kött, potatis och sås, korv med bröd eller pizza med mera och jag får en högre energi i kroppen av ”Johannamat” och jag älskar det!
Jag har ju redan tipsat om några av rätterna i bloggen, men tänker att det bästa är ju att ni går direkt till källan där jag hämtar mina recept ifrån. Jag vet att det är en djungel i att hitta rätter och det är inte alltid att man har energi för att leta. Så åter igen appen Body & Soul Care samt Josefins bok ”Feel Good Food” kan jag varmt rekommendera! Den har verkligen varit life changing för mig.
Nu kommer det ta ett tag innan nästa recepttips kommer, jag har lite andra inlägg som ska in först.
Mer hälsa åt folket!
Kram på er! / Johanna