Boktips / Mat som medicin / Min historia / Självkärlek / Självläkning / Träning

Självläkande människan – del 2 

Idag kommer fortsättningen på mitt blogginlägg kring hur man kan arbeta med sig själv och må bra i både kropp, sinne och själ. 

 

Håll flödet igång 

Det sker ett ständigt flöde, i naturen så sker ju kretsloppet med utbyte av vatten, luft och energi. Det sker ständigt uppbyggande och nedbrytande processer i både kroppen och i naturen.  

Vår livsenergi påverkar hur vårat flöde ser ut. Kroppens energiflöde (skrev om det här i förra inlägget) kan man ju öka på olika sätt, exempelvis genom andning, motion, dans, stretchning, sång, musik, skratt eller sex. Oavsett vad man gör så kommer det ske en påverkan på andningen som i sin tur har en stooor påverkan på vårat flöde, balansen och vilka anspänningar vi har i kroppen. Om man har ett stimulerat flöde så ökar vår självläkande kraft.  

Sanna skriver att många överandas idag, att man andas med korta och ytliga andetag vilket i sin tur gör att hjärnan går på högvarv och detta kan leda till att man mår psykiskt dåligt, man kan bli deprimerad, arg eller orolig.  

Vår andning ihop med motion, tankar och känslor den viktigaste reglerande faktorn för vår hälsa och vårat välbefinnande.  

Det här är samma förhållningsätt som jag har kring hälsa, det är därför det är så många pusselbitar och områden jag arbetat med och skrivit om i bloggen i min “healing journey” för att läka mig själv fysiskt och själsligt.  

Om fler blir medvetna om sina andetag och att man lär sig om andningens betydelse samt att man lär sig rätt andningsteknik så är man i rätt riktning för ökad självläkande förmåga.  

Jag tror för min del att min konditionsträning och löpning är en viktig pusselbit i att jag lärt känna mitt andetag och min puls. Hur kroppen signalerar med hjälp av tankar när pulsen sticker upp på för höga nivåer. Att kallbada har även hjälpt mig att träna mitt andetag och kunna reglera det och det har jag nytta av under många stunder i livet, på jobbet i mitt klassrum är ett sådant forum.  

Att motionera och röra på kroppen är ju superviktigt, jag tror att jag hade blivit knäpp om jag inte gjort det. När man motionerar så får man ju starkare ben och muskler, man får ett starkare hjärta och lungor, man ökar sin lungkapacitet som gör det lättare att tänka klart och att förbättra hjärnhälsan. Man blir av med massa skräp och slaggprodukter i kroppen, tarmens rörelser arbetar mer aktivt vilket motverkar förstoppning. Det är lättare att hålla vikten och formen, man håller sig mer frisk då immunförsvaret stärks. Kroppshållningen förbättras, man orkar mer och sover bättre. Det kan även påverka att man blir mer medveten om vad man stoppar i sig så motion skapar flera ringar på vattnet kopplat till sin egen hälsa. Man får även en starkare självkänsla, den blir starkare när man tar hand om sig själv. Kom ihåg att det aldrig är för sent att börja träna och motionera!  

Sanna har även skrivit om andningens betydelse, men känner att jag redan har skrivit om det i bloggen så jag struntar att skriva om det här igen. Om du är nyfiken så kan du här läsa mina inlägg “Andas – del 1”, Andas- del 2” och “Andas- del 3”.  

Ökat kroppsmedvetande 

Att stanna upp och lyssna på kroppens signaler har ju varit med viktig pusselbit i att arbeta med mig själv och att må bättre. Om man har spända muskler, känner stelhet eller ömhet så kan det ju orsakas av hur vårat känslo- och/eller tankemönster ser ut. Det kan vara både omedvetna och medvetna. Vi kan bära på gamla smärtor, skam, rädsla, oro kopplat till saker vi varit med om tidigare i livet vilket kan trigga igång vissa känslor. Jag har ju skrivit om detta med i bloggen, bland annat häri mina inlägg “Kroppens hemliga språk” och “Emotionskoden”.  

Sanna tipsar om att massage kan hjälpa för att spänningar i muskler och bindväv luckras upp, andningen kommer igång när “stängda” områden öppnas upp. Sanna tipsar även om “Regndroppsmassage”… jag berättade om min upplevelse av Regndroppsmassage här…. Massage och beröring är ju väldigt viktigt, här berättade jag när jag blev “Änglahealingmassör”.  

Frigörande dans, sång och musik, sjunga mantran är även något som Sanna tipsar om, att dansa på olika sätt är bra för att kicka igång energierna i kroppen. Här har jag ett inlägg kopplat till “MyMOWO” och dans. Musikens påverkan på oss människor är ju helt otrolig. 

Mantran kommer jag berätta mer om längre fram i bloggen. Ordet mantra kommer från man= tänka och tra= verktyg, så verktyg för att tänka. Ett mantra är ljud eller fraser som upprepas under en längre tid. Mantran skapar molekylära mikromassage i kroppen. I forntida kulturer betraktades mantrat “Aum” som det älsta heliga ljudet. A symboliserar födelse och motsvaras av inandningen, U motsvarar det som ska komma och motsvarar att hålla andan eller inandning och M symboliserar upplösningstillståndet vilket motsvarar utandningen. En fin grej tycker jag! 

Att skratta mycket är med läkande och Sanna går lite mer in på djupet på hur det fysiskt påverkar oss, men jag hoppar den fakta här i bloggen. Det är verkligen en gedigen bok och det finns mycket att läsa, jag tar mest upp brödsmulorna från boken. Någon period i livet som Anders och jag hade som var väldigt tung och kämpig (under småbarnsåren) där skrattet kändes långt bort så införde vi att varje kväll så kollade vi på något roligt och kunde då framkalla skratt. Kanske känns lite tragiskt, men det var och är faktiskt en bra metod att på något sätt framkalla skratt när de inte kommer av sig självt… ibland är det ju så under utmanande perioder i livet.  

Glädje och sexuell njutning sätter ju med igång flödet i kroppen. Kramar, närhet, smekningar, sexualitet och orgasm frisätter stora mängder med oxytocin som i sin tur har en rad positiva effekter för hälsan.  

Powermaten 

Maten vi äter ska ju ge kroppen energi och näring. Matens energinivå påverkas i sin tur hur den har odlats, skördats, transporteras, förvarats, tillagats/upphettas. När man väljer mat så ska man välja så rena råvaror som möjligt och laga maten från grunden, det ger oss mycket bättre energi.  

Sanna menar på att många av oss reagerar på bröd/-gluten, “mjölkmat” och industrimaten med alla syntetiska tillsatser och är några av faktorerna till autoimmuna sjukdomar som är tio gånger vanligare hos kvinnor än män.  

Näringsfattig kost och beroendeframkallande substanser som droger, rökning, alkohol, läkemedel, socker med mera inverkar negativt på signalsubstanser i hjärnan och gör oss mer irriterande, hyperalerta och stressade.  

Sanna menar på att om man äter mer “stenålderskost” så slipper man de folkhälsosjukdomar som vi har problem med i vårat land så som åderförfettning, hjärtinfarkt, diabetes, fetma, tandlossning och benskörhet. Genom att ändra våra kostvanor så kan vi relativt snabbt förbättra hälsan oavsett hälsoläge. Man känner sig oftast piggare och friskare och det går rätt så snabbt när man märker skillnad. Jag kan verkligen relatera till det, berättade här när jag åt mjölkproteinfri kost och här när jag åt glutenfri kost samt när jag började med gluten igen samt så har jag ju även testat att äta stenålderskost/Paleo, berättade mer om det här.  

I förra inlägget så berättade jag lite om Epigenetik och mycket tyder på att den information du matar ditt system med som avgör ditt välmående. Den maten vi äter skapar en viss miljö i kroppen och ger vissa signaler till cellerna, så fort vi ändrar maten så ändras miljön och även hälsan. Genom att välja vad du äter och hur du behandlar din kropp så kan du undvika för tidigt åldrande och en rad med sjukdomar. Tänk så mycket man ändå kan påverka själv. Det är bra att välja mat med hög näringstäthet och helst giftfritt och ekologiskt odlat. Naturlig mat ger naturlig och hög energi.  

Sanna hänvisar med till antiinflammatorisk mat och det är ju samma mat som jag skrivit om i mina inlägg “Antiinflammatorisk livsstil”. Känns även som hennes förhållningssätt kring mat är inspirerad av “Medelhavskost” som jag berättade om här.  

Jag har ju själv landat i och mår som allra bäst nu när jag äter ”Feel Good Food” som jag berättade om här.

Powermaten består enligt Sanna av: 

  • Grönsaker 
  • Fisk (helst vildfångad, odlad lax ger mer skada än nytta menar Sanna… och jag skrev med om det i det här inlägget) 
  • Kallpressad olivolja och rapsolja 
  • Kryddor 
  • Böner och kokta grönsaker/rotfrukter 
  • Kött och fågel (helst frigående/ gräsätande vuxna djur) 
  • Frukt (man ska vara lite försiktig på grund av sötman, ät mer grönsaker än frukt. Bra är färsk frukt) 
  • Nötter 
  • Gryner och frön (Råris, korn, quinoa, bovete) 
  • Mejeriprodukter (Om man tål mejeriprodukter så är yoghurt, mozzarella, färskost och fetaost bra. Man ska undvika sockrad yoghurt, glass och allt för mycket lagrad ost) 
  • Drycker (Morotsjuice, tomatjuice, svart eller grönt te, örtte, källvatten. Undvik – läsk och saft) 

Även genom att tugga maten extra länge kan du få drastiska hälsoförbättringar.  

Sanna tar även upp om socker och vilken ohälsa socker skapar. Jag skrev här ett inlägg för rätt länge sedan om socker så tänker att jag hoppar att skriva om det här.  

Matallergier  

Sanna skriver att matallergier är vanligare idag men att många tyvärr är omedvetna om att de har det då mycket av symptomen kommer dagen efter. Man kan då känna tunghet, trötthet, nedstämdhet, huvudvärk/migrän, svullna slemhinnor och svullet ansikte. På sikt så kan det även leda till ökad infektionskänslighet, ledsmärtor, kroniska matsmältningsbesvär, tyngd i kroppen eller andningsproblem. Det finns två olika typer av matallergier, den ena påverkar kroppen och den reagerar som att man får en allergisk reaktion och den typen av allergi mot födoämnen är den de mäter inom vården när man tar pricktest/lapptest. Jag tror även att man kan se den här typen av matallergi när man tar ett blodprov? Man mäter här IgE-antikroppar och histamin.  

Den andra varianten av matallergi är mindre känd men står för 85% av alla matallergier/matintoleranser och då har man en förhöjd IgG-antikroppar och den testas väldigt sällan i sjukvården. Jag har ju berättat i bloggen hur jag experimenterat med olika livsmedel för att se hur min kropp mår med och utan exempelvis mjölkproteinfri, glutenfri kost, vegetarisk, antiinflammatorisk, AIP, medelhavskost med mera. Jag berättade även här när jag tog allergitester mot livsmedelsallergi, gjorde ett via vården (berättade om det här) och ett privat (berättade om det här).  

Det jag har kommit fram till är att det bästa är om man helt enkelt lyssnar på sin kropp och testar sig fram och att man inte lämnar över sina svar till 100% till vården. Att om man själv märker att man mår bättra utan något visst livsmedel… vad spelar det då för roll vad ett blodprov säger?  

För min egen del så har jag hittat en “medelväg” som funkar väldigt bra med min kropp. Jag äter ALLT (vilket är väldigt skönt) men väljer gärna bort gluten när jag känner att det är ett lätt val, samma gäller med mjölkprotein. Jag äter socker, men bakar en hel del med dadlar som sötning och gillar den typen av fika med. Jag tar gärna havremjölk i kaffet, gör chiapudding med någon havre/kokos eller mandelmjölk istället för att äta en tallrik med fil eller yoghurt då jag märkt att min mage svullnar upp av den typen av produkter. Jag lagar gärna veganska rätter och tycker att det är asgött medans jag med kan njuta av en klassisk gräddsås till potatis och kött. Innan åt jag på ett helt annat sätt då det var MYCKET gluten, mjölkprotein och socker, nu är det mer balanserat än vad det var förr och min kropp mår bra av det. OM jag i framtiden skulle märka att kroppen inte funkar med det och att jag då behöver bli mer strikt i mina matvanor… ja, då tar jag det då… fram tills dess så kör jag på som jag gör nu, den gyllene medelvägen.  

Sanna har i boken skrivit en hel del om gluten samt om mjölprodukter, men går inte in så mycket på djupet om det här. Jag kan nämna om att hon skriver att förr i tiden så åt man grovt bröd och fullkornsprodukter av råg och korn från obesprutade ax och då var det inte så finmalet som det är idag. Idag äter vi mest raffinerade vetemjölsprodukter på ett sätt som vi aldrig tidigare har gjort. Sanna menar på att man kan se en explosion av glutenrelaterade sjukdomar där fler barn föds med antikroppar mot gluten/gliadin. Ofta beror det på en läckande och skadad tarm hos modern och det går via antikropparna en passage med blodomloppet till fostret. Skadorna på tarmen resulterar i multiallergier och överkänslighet. Hela 80% av de som är glutenintoleranta vet inte om det. I de delar av världen som inte använder den västerländska spannmålen eller den sönderprocessade mjölken med tillhörande mejeriprodukter har inte de folkhälsosjukdomar som vi har problem med i västvärlden.  

Om mjölkens roll  

Sanna menar på att det är vetenskapligt belagt att komjölken kan bidra till autoimmuna sjukdomar hos människor. Hon är även kritisk till att mjölken verkligen hjälper mot benskörhet då Sverige och USA dricker mest mjölk i världen/ per person och vi har mest benskörhet i världen. Hos afrikanska bantukvinnor är benskörhet i stort sett okänd fastän de aldrig äter mjölkprodukter. Kalcium som finns i mjölkprodukter sitter hårt bundet till skillnad från bladgrönsaker där kroppen har lättare att tillgodogöra sig av kalciumet.  

En annan faktor som spelar in är att mjölken man köper i affären är allt annat än naturlig, inte för oss människor och inte heller hur mjölken har processats fram. När den pastöriseras så dödar man bakterier, men bakterieväggarna finns kvar och kan irritera immunförsvaret rejält. Pastöriseringen sker vid 140 grader i två till fyra sekunder och då skadas mjölkproteinernas struktur. Mjölken pressas även genom små munstycken under högt tryck när man fetthomogeniseras och då slår man sönder fettmolekylerna i små delar och då kan de små delarna lätt passera tarmväggen ut i blodomloppet och orsaka allergier. Om man köper “gammaldags mjölk” så kan man undvika det då den inte är fetthomogeniserad.  

WHO har varnat för att introducera komjölk tidigt i livet (före 10-12 månaders ålder) då en för tidig introduktion kan leda till blödningar i tarmen… här tänker jag på Mira som bebis som reagerade på att JAG åt mejeriprodukter och hon fick en reaktion när jag ammade henne med mjölkprotein från min kropp… Usch, Mira var så ledsen när hon var liten och jag fattade inte varför?! Fatta min panik när jag stod där och skulle byta hennes blöja och ser massa blod i hennes bajs, fyyy tusan vilken panik jag fick. Berättade här om hennes mjölkproteinallergi.  När jag tänker på kroppens signaler och att en människa kan reagera så starkt på detta mjölkprotein… då ställer jag mig frågande kring hur bra det faktiskt är?! Hmm….?

Finska forskningsstudier visar att småbarn före 9 månaders ålder inte ska få mjölkprodukter då de ökar risken för allergier och infektioner senare i livet.  

En studie som gjordes i USA landade i att barn med upprepande öroninfektionen kunde bero på allergier mot vanlig mat. 81 av 104 barn var allergiska mot mjölk- och veteprodukter och när de uteslöt dem från kosten så blev 86% av barnen markant mycket bättre.  

Många utvecklar allergier mot mjölkens protein (det var det Mira inte tålde), det kan visa sig via att man har eksem, finnar (bölder), nässelutslag och rodnader. Det kan även bidra till svullna slemhinnor i näsan och en ökad risk för förkylningar.  

Om man inte reagerar mot mjölkproteinet så är det snällare för våran kropp att äta mjölksyrade produkter som yoghurt och fil. Även smör och vispgrädde kan fungera för många.  

Lagrad ost är det många som äter, men den är tyvärr hårdsmält för magen, färskost som fetaost och mozzarella har andra egenskaper och är mer lättsmälta.  

Jisses, en gång så hamnade jag i en debatt med en mjölkbonde, ha, ha, ha, berättade om det här.

Autoimmuna sjukdomar kan läkas 

Sanna menar på att det är fler kvinnor som drabbas av autoimmuna sjukdomar än vad män gör. En stor orsak att vi har de här sjukdomar kopplar hon ihop med maten vi äter och då framför allt bröd och mjölkmat. Så det är ju ändå ett rätt enkelt sätt man själv kan göra för att se om man känner någon skillnad i sin kropp. Det är med fördel att testa att utesluta en sak i taget, annars har man ju ingen koll på vad det var man reagerade på om det nu är bara det enda. Kan ju varna om att man INTE ska utesluta något om man inom en snar framtid inom vården ska ta blodprov och testa eventuella livsmedelsallergier… då kan man möta en arg läkare… berättade om det här, ha, ha, ha.  

Nya tider- nya matvanor 

Många har ju ändrat sina matvanor och testat sig fram kring olika förhållningssätt med mat, allt ifrån GI-dieten, LCHF, periodisk fasta med 5:2-dieten med mera. Människor har genom sina nya matvanor gått ner i vikt och blivit av med en rad andra symptom som exempelvis typ 2 diabetes.  

Sanna berättar att hon äter sedan 20 år tillbaka inget vetemjöl, socker eller mjölkprodukter (det låter lite som Paleo-kost… men även den Antiinflammatoriska kosten som jag tidigare har berättat om i bloggen). Sanna kallar sin koststil ”IFD-maten” och då äter man mycket gröna grönsaker, bra protein och ordentligt med fett och olja.   

Sanna berättar väldigt mycket om fett, varför vi behöver det, skillnaden mellan olika fettsyror och hur man kan tänka kring ”bra” och ”dåligt” fett, men känner inte att jag går in på det här. 

Nästa vecka kommer fortsättningen på detta inlägg, hoppas du vill haka på!

Att arbeta med sig själv och stärka sig själv inifrån och ut kan man ju göra på olika sätt. Vi befinner ju oss på olika livsresor med olika utmaningar i livet. Jag kände att jag till detta inlägg ville dela den här gamla låten med Sara Lövgren som jag lyssnade väldigt mycket på när den kom för många år sedan. En väldigt fin låt som jag tror kan väcka en inre kraft inom många som befinner sig i den energin när man lämnar någon som inte gör en gott och att man går stark ut från ett destruktivt förhållande. Som jag älskar kraften och energin från musik!

Kram / Johanna