Andlighet / Boktips / Chakrasystemet / Healing / HSP/ Highly Sensitive Person/ Högkänslig / Meditation / Min historia / PMS/PMDS / Reiki / Självkärlek / Träning

Energikoderna 

“Förändra ditt liv genom att förändra din energi”. Det var ord som Sue Morter pratade på om en föreläsning jag tog del av. Jag blev så nyfiken på den kvinnan så när hennes bok “Energikoderna – Sju steg för att vakna, läka och leva ett liv du inte trodde fanns” kom så var jag bara tvungen att införskaffa mig den boken.  

Hon har skapat ett program som hjälpt många människor att få ett liv bortom smärta, ångest, sjukdom, depression och trötthet. Hennes arbetssätt grundar sig i energimedicin, neurobiologi och kvantfysik. Hon visar gammal healinglära blandat med den senaste vetenskapen. Hennes arbete påminner rätt så mycket om Joe Dispenza som jag berättat om här i bloggen.

Sue var med om en häftig sak vid ett tillfälle i livet som fick henne att vakna upp och som även gjorde henne fri från den smärta och kämpande som hon utstått under lång tid. Det som hände var att hon satt och mediterade när hon samtidigt fick till sig ett fält av energi, en medvetandenivå bortom något som hon någonsin kunnat föreställa sig. Hon kände sig viktlös och svävade högt ovan jorden samtidigt som hon var omsluten av ett starkt ljussken. Hon kände att hon var vidsträckt och kunde se 360 grader åt alla håll. Hon kände det som att hennes kropp var borta och istället så var hon en kristallklar ljusstråle. Och det var som att när hon såg den ofantligheten för sin inre syn så var det som hon visste att det var det hon var. Det var en dramatisk upplevelse och det skapade en stor inre förändring för henne samtidigt som den smärta hon hade försvann och även hennes kamp i livet. Hon kände med upplevelsen att hon var fullständig, hel och komplett, just precis så som hon var. Vilket var en kontrast mot det liv hon hade där hon kände att varje dag var en kamp. Hon var osäker och blyg som person och för att få bekräftelse och känna att hon hade kontroll i livet så blev hon en person som över presterade i alla sammanhang hon kom i, men samtidigt så hade hon en inre känsla med låg självkänsla där hon var rädd för att aldrig duga.  

Hennes drivkraft i livet hade gjort henne väldigt framgångsrik, men hon hade en inre känsla av avsaknad av glädje, lycka, kärlek, tillfredställelse och hon kände sig vilsen. Hon hade dessutom fysiska åkommor som migrän som kom nästan dagligen som utmanade henne. Hon hade tankar om “Är det här verkligen allt som finns?”. Vid något tillfälle så stod hon uppgiven på balkongen och ropade ut mot gud/universum/vad man nu vill kalla det och sa “Visa mig du, eftersom jag själv inte klarar av det här med livet särskilt bra!”. Där och då så kände hon att hon kapitulerade och att något förändrades i hennes liv.  

Hon började bli inbjuden till meditationsretreater, samtala om medvetenhet, snubblade in på böcker kopplat till hur hon kunde delta i livet på ett annorlunda sätt. Hon började “vakna upp” och inte långt därefter så var hon med om den här superhäftiga meditationsupplevelsen som verkligen blev vändpunkten i hennes liv, på liknande sätt som Reiki blev vändpunkten i mitt liv.  

Sue började hennes sökande kring hur man kan skapa en sådan radikal förändring för andra. Hon studerade energihealing och medicin under många år och därefter kom grunden till “Energikoderna”.  

I Energikoderna så bjuder Sue på en detaljerad guide i sju steg för att hjälpa dig aktivera nervsystemet och hitta outnyttjad energi i kroppen. Hon ger praktiska övningar i form av enklare yogaövningar, andningsövningar och meditationer. Man får även ta del av olika människors berättelser kring hur Sues program förändrat deras liv.  

Även om jag inte varit med om samma sak som Sue så kan jag ändå få full förståelse för hennes arbete, sökande och driv att hitta svar, lösningar och att man vill inspirera andra att se saker från nya ljus och väcka nya tankar “tänk om….?!”.  

Hennes mystiska meditationsupplevelse väckte ju något inom henne på samma sätt som mina mystiska saker väckt något inom mig. Att inte nöja sig och sluta sig och inte berätta för någon om sina upplevelser var ju inte riktigt min grej heller, ha, ha, ha, så en igenkänning på den med! 

I livet så händer det ju tråkiga saker, det kan man inte undvika. Vi får våra hjärtan krossade, drabbas av sjukdom på något sätt, kanske får ekonomiska problem, lever med stress, psykiska besvär, tampas med låg självkänsla/självförtroende, känner ilska, sorg, skuld, skam, känner ångest, depression, hormonella besvär med mera. Jag tänker att vi går igenom utmaningar på olika sätt under hela livet och det är väl även en del i att jag velat ha med mitt livs upp och nedgång i bloggen, i alla fall det som hände innan barnen kom. Vissa kanske tycker att det är knäppt att berätta om kriser vi haft Anders och jag, men jag känner att de är så gamla och läkta för länge sedan samt mänskliga och en del av mig och min livsresa. Ni vet när man varit med om stora pusselbitar i livet som format en till den person man är idag. Den typen av händelser! Därav var de viktiga att ha med och inte bara strunta i att berätta om dem för att de kanske skaver lite hos andra? Så jag kör på!

För att berätta om hur jag läkt mina inre sår så kändes det med viktigt att visa vilka inre sår jag hade. Sedan så pågår ju livet och man får nya inre sår… men konceptet att läka alla inre sår är ju samma, så metoderna jag använt kan man ju använda både till gamla och nya inre sår. Det är ju med en drivkraft jag har med bloggen, att få dela med mig av mina metoder som har funkat för mig. Jag och Sue har liknande förhållningssätt där! Hon ville med att sprida vidare “Energikoderna” och hur man kan arbeta med sig själv för att läka oss själva samt att se den här storheten vi alla har inom oss.  

För mig har det med varit avgörande att lära mig att connecta inåt och möta min själ och få guidning därifrån.  

Sue menar på att när man arbetar med energikoderna så skapas en känsla av meningsfullhet och tillfredställelse i kroppen. Hälsan förbättras dramatiskt: symptom försvinner, du får ny energi, du känner dig vital och levande. När smärta/sjukdom av olika slag dyker upp så har du enkla och effektiva redskap att ta till. Du kommer känna dig positiv, klartänkt och stärkt och känner en djupgående kontakt med dig själv. God självkänsla och att ge sig själv självkärlek blir ett konstant inre tillstånd och som en röd tråd genom livet.  

Du tar makten över ditt liv och livet börjar kännas mer magiskt. Det är många av de här delarna som jag instämmer med Sue och som jag själv kan relatera till utifrån min egen livsresa.  

Sues migränhuvudvärk läkte spontant på samma sätt som mina hormonella besvär med PMDS försvann när jag började med Reiki (har berättat om min PMDS i den här kategorin i hur livet var med det och när healingen kom in i livet, jag måste verkligen medge att det är en spännande del i mitt liv och den fick mig att se på livet och själen med heeelt nya ögon). Sue hade även medfödd skolios som även den på något mirakulöst sätt korrigerade sig och till slut försvann, så nu är den helt borta hos Sue. Hennes liv började få ett flow och började få mycket positiva förändringar i hennes liv. Hon kände att hon ville utforska och lära sig mer om det hon varit med om och på så sätt även sprida det vidare till andra, det kändes som hon hittat sitt livs kall. 

Utvecklingen av Energikoderna 

Sue ville komma tillbaka till upplevelsen som hon hade vid den där mystiska meditationsupplevelsen så hon började ägna sig åt långa meditationer på kvällarna och ibland även under nätterna. Hon förde noggranna anteckningar kring det hon fick till sig och det som hon upplevde. Hon upplevde att det blev lättare och lättare för henne att komma in i det förhöjda tillståndet och djupare in i sig själv. Under processens gång så trädde en rad avgörande principer och övningar fram. Hon menar på att alla har vi förmågan att vakna i den högre dimensionen av oss själva.  

Jag nickar instämmande när jag tar del av hennes beskrivning för det är precis så som jag upplevde hur det var där vid starten när jag började få kontakt med min själ via Reiki och få kontakt med det som finns bortom kroppen (här berättade jag om första gångerna när jag gjorde healing på mig själv).  

Sue uppmanar oss att upptäcka vår “storhet”, att alla har förmågan att läka oss fysiskt, psykiskt och emotionellt. Vi är varelser som består av energi, jag tänker när man blir medveten om energier på olika sätt så öppnar det ju upp en vidd i omvärlden man möter. Allt ifrån sin egna energi, andra människors energier, energier man kan känna i hem/byggnader/föremål, men även kring djur, växter, naturen med mera. Att känna in energier, det gör jag varje dag, ibland medvetet och ibland omedvetet. Men det är verkligen en styrka som högkänslig att ha sina tentakler ute och känna in så mycket. Jag tänker att många människor där ute med känner in energier, men många gör det kanske omedvetet?! (Jag har även berättat om detta som en röd tråd genom bloggen, men här är ju några inlägg om hur det kan vara att vara en högkänslig person).

Sue berättar i boken om att hon kan förnimma sitt och andra människors energifält. Vid något tillfälle när hon stod och pratade med en person så kunde hon se att hennes energifält överlappade den andra personens energifält och att de liksom smältes samman och blev som en. Jag funderar på om det är det som med händer när jag ger healing till någon och jag fysiskt kan känna av saker i min kropp som egentligen inte är min energi utan den andra personens?! Det blir ju på ett annat sätt när man ger healing och går djupt in i sig själv, än när man går runt och är i sitt “vanliga” tillstånd. Jag har ju tidigare pratat om energifältet och att man kopplar upp sig på någon annans energi. Jag känner att även Sues beskrivning av hur hon förnimmande sitt och den andra människans energifält när de liksom smältes samman. Det är här som jag ser det som att det är själen som gör sin grej, det är inget som kroppen gör, kroppen är mest ett redskap. Känns inte det ändå rätt så logiskt att det skulle kunna fungera på det sättet?! 

Sue beskriver att det finns tre stadier man behöver gå igenom för att få ett “uppvaknande”. Först är man i steg 1 som är “offerrollen”, den tror jag alla kan relatera till i stort som smått…. det är lätt att hamna där mellan varven… vissa människor befinner sig nog tyvärr rätt mycket i detta stadie, att man fastnar där. Man fastnar i bitterhet och missnöje över saker som drabbats en i livet. Steg 2 är “självhjälp” där man söker och försöker hitta lösningar till sina problem/bekymmer och man söker, läser, utforskar hur man kan gå vidare och må bättre i sig själv. Sista steget är steg 3 som är “skapande” där man aktivt agerar och testar sig fram utifrån de metoder man läst/lärt sig i steg 2 under “självhjälp”. Jag tror att detta är en av mina styrkor?! Att jag är så nyfiken och vill testa massvis med olika saker kopplat till det jag läser och lär mig om. Jag vill se hur min kropp och själ reagerar på olika metoder, allt ifrån saker jag stoppar i mig till att testa olika träningsformer, meditationer, andningsövningar, healing, kallbad med mera, med mera. I mitt utforskande i livet i “kroppen Johanna” så känns det som jag hittat så mycket och lärt sig så mycket som kanske till och med kan inspirera och lära andra människor. Det känns som ett stort inre kall och en drivkraft som gör att jag inte tappat tråden i att blogga (även om energin just nu inte är lika hög som den var i början, ha, ha, ha). Nä, jag har fortfarande mycket kvar att berätta om i stort som smått och det ska jag gå i mål med, det är en del i mitt soul goal!  

Vad är energikoderna? 

Energikoderna är en uppsättning övningar som du kan utföra själv för att connecta inåt och må bra i både kropp och själ. Sue delar med sig av andningsövningar, meditationer, yogaövningar som sätter fart i energin i din kropp som har fastnat, kanske i delar där du har ont eller som hindrar dig att uppleva den sanna versionen av dig själv. Med övningarna i boken så menar Sue att dina mentala, emotionella och fysiska dysfunktionella tillstånd och åkommor försvinner eller förbättras. Du får mer energi och bättre motivation och klarhet, du kan se ditt liv från ett högre perspektiv och se ditt livsändamål med nya ögon. Istället för att “tänka” dig fram genom livet så kommer du märka att du ser klart inifrån på ett annat sätt. Man hittar sin inre kraft, som alla har, men kanske inte att alla är i kontakt med den?! 

De sju energikoderna 

  1. Förankringskoden: Kom tillbaka till kroppen. 
  1. Känslokoden: Själens språk. 
  1. Rensningskoden: Det undermedvetnas läkande kraft. 
  1. Hjärtkoden: Universallösningen. 
  1. Andningskoden: Livets kraft. 
  1. Kemikoden: Den kroppsliga förankringens kemi. 
  1. Andekoden: Där många blir ett.  

I boken så går Sue igenom de olika stegen och ger övningar i varje steg i hur man kan arbeta med just den energikoden. Hon använder sig som sagt av meditationer, andningsövningar och yogaövningar. 

Även hon har i boken gått igenom de olika chakrana och hon beskriver dem på liknande sätt som jag gjort i bloggen (fast mer kortfattat). Varje energikod är kopplat till ett chakra där förankringskoden är kopplat till jordchakrat, känslokoden till sakralchakrat, rensningskoden till solar plexus, hjärtkoden till hjärtchakrat, andningskoden till halschakrat, kemikoden till tredje ögat och andekoden till kronchakrat.  

Även detta förhållningssätt med de olika chakrana känner jag mig hemma. Jag tycker att det många gånger stämmer när man har bekymmer med något fysiskt i kroppen, att man har obalans i sina chakran som är kopplade till den fysiska åkomman. Det är spännande att se hur kroppen och energin/ sina chakran hänger ihop. Här har jag med berättat om “Kroppens hemliga språk”. 

Hon tar upp massvis med olika typer av övningar, bland annat om hur man gör muskeltestning. I mitt blogginlägg om “Emotionskoden- Hitta instängda emotioner” så berättade jag om det, men min favoritmetod är “pendeln”, berättade om den i samma inlägg.  

Här finns två intervjuer där man får möta Sue och där hon berättar om Energikoden:

Här finns en 10 min meditation med Sue:

Här finns ett smakprov på boken där man kan bläddra igenom några sidor i den.

Många av de här personerna som jag läser om har ju samma förhållningssätt till kroppen och själen som jag har. Vissa saker kommer igen, men varje person tillför fler pusselbitar och lärdomar som jag själv anammar och testar och på det sättet med hjälper mig att forma mig till den jag är. När jag skulle skriva bloggen så hade jag ju alla blogginlägg i mitt huvud, för att skapa struktur så gjorde jag en lååång lista i kronologisk ordning kring saker jag varit med om, kurser jag gått, böcker jag läst, lärdomar jag fått och som varit betydelsefulla för mig. “Energikoderna” var en av punkterna i min blogglista som var viktig, på samma sätt som Joe Dispenzas böcker eller Emotionskoden som jag nämnde ovan.  

Jag tycker att alla ska ju hitta sin sanning och testa sig framåt och utforska livet vi lever här och nu.  

Kanske den här boken är en bok som kan öppna upp och ge dig med lite verktyg hur man kan connecta inåt och skapa en inre balans i kroppen och själen?! 

Idag bjuder jag på den här fantastiska låten med Moa Lignell (hon som var med i Idol för många år sedan), kommer ni ihåg henne och den här låten? Jag snubblade in på den för ett litet tag sedan igen och den är ju väldigt fin!

Kram till dig från mig/ Johanna