Mat som medicin / Min historia / Recept Vegetariskt- Lunch/Middag

Pad Thai 

Den här vegetariska rätten med thailändsk touch har vi ätit rätt mycket av den senaste tiden här hemma så kände att den behövde få ta lite plats i bloggen med.  

Jag har svårt att följa recept och gör på olika sätt varje gång så känn friheten du med att laborera med receptet.  

Grundreceptet har jag fått från Josefin Dahlbergs “Body & Soul Care Club” som jag berättade om här, men jag har ändrat receptet och gjort det till mitt, här kommer det: 

Ingredienser till 4-5 vuxenportioner 

Sås 

  • Ingefära 2 msk 
  • Vitlök 3 klyftor 
  • Lime 2 st pressade (ibland har jag limejuice på flaska i om jag har det hemma)  
  • Jordnötssmör ½ burk eller 1 ½ dl rostade och saltade jordnötter 
  • Risvinäger 2 msk 
  • Soja ½ dl 
  • Sambal Oelek 1 tsk 
  • Agavesirap 3 msk 
  • Majsstärkelse 1 msk 
  • Vatten 1 dl 
  1. Mixa alla ingredienser till såsen – Jag brukar hacka vitlök och ingefära i lite mindre bitar samt pressa limen alternativt köpa limejuice på flaska som jag häller i.  
  • Morötter – 3 st 
  • Kål 200 gram (jag brukar ta den som jag har hemma, ibland blir det vitkål, spetskål eller salladskål) 
  • Kokosolja 1-2 msk 
  • Rödlök 1 st (ibland tar jag salladslök eller purjolök)  
  • 1 pkt Risnudlar (eller andra nudlar, eller varför inte ris eller quinoa?! – Känn friheten!) 
  1. Strimla morötter och kål och stek med kokosolja i en gryta på medelvärme i några minuter tills kålen börjar mjukna något.  
  1. Hacka rödlök (lök) och tillsätt det och stek någon minut extra.  
  1. Koka upp vatten, stäng sedan av plattan och lägg i risnudlarna, sätt på lock och vänta 3 minuter innan du häller av dem.  
  • Grillost 1 pkt 
  • Tofu 1 pkt 
  • 1 msk kokosolja 
  • Koriander ½ msk 
  1. Skär grillosten i bitar och stek den med kokosolja på medelhög värme. När den fått färg så kan man hälla den över morötterna/kålen/löken. 
  1. Gör sedan likadant med tofun (jag brukar lägga den i lite hushållspapper så att det blötaste från den sugs upp) – skär den i bitar och stek en liten stund på medelvärme och häll den sedan med i grytan.  
  1. Häll i såsen i grytan, blanda runt och värm på grytan så det blir varmt.  
  1. Krydda med koriander – blanda runt. 
  1. Servera med nudlar, grönsaker, man kan hälla lite jordnötter över om man har det eller andra nötter. Här blev det bara att jag klippte lite gräslök på toppen.  
  1. Sedan är det bara till att käka och njuta! Nam, nam, nam. 

Ibland har jag inte grillost utan bara tofu och ibland är det tvärtom. Ibland har jag inget av det utan häller i kikärtor istället, så känn friheten av val av proteinkälla! Så den här kan ju även bli mjölkproteinfri om man väljer bort grillosten, då blir den ju även vegansk.

Mer vegetariskt till folket!  

Kram / Johanna