Boktips / Hållbar konsumtion / Hem- och konsumentkunskap / HSP/ Highly Sensitive Person/ Högkänslig / Mat som medicin / Min historia / Självkärlek

Näringsjägare 

Jag gillar utmaningar av olika slag och i januari 2021 så gick jag med i Food Pharmacys medlemskap i att bli näringsjägare. Jag var inte med särskilt länge utan gick mest med för att lära mig nya saker och se om jag kunde få till fler goda vanor som kanske till och med skulle kunna stanna kvar och bli en del av min livsstil?! 

Här är deras hemsida och deras medlemskap.

Det är med stolthet som jag faktiskt fortfarande känner att jag kan kalla mig “Näringsjägare”. I stora drag så ska man se livsmedel som olika pusselbitar där varje pusselbit bidrar med olika näringsämnen för kroppen. Målet är att man ska få i sig så mycket olika näringsämnen och fibrer som möjligt och därav äta väldigt varierat. Förutom det så är en näringsjägare en person som äter för att man ska må så bra som möjligt och inte kopplat till att man ska se ut på ett visst sätt. Man jagar näring i sina måltider och fokuserar på vad du ska äta och inte så mycket fokus på vad du ska utesluta. Som näringsjägare så visar man även en stor respekt för naturen och man väljer gärna rena och näringsrika råvaror.

Det är ett förhållningssätt jag fortfarande väljer när jag får möjlighet. Om jag äter i skolmatsalen eller är ute på restaurang så försöker jag alltid äta något från ALLA delar i en salladsbuffé. Jag ser grönsakerna typ som poliser och att när jag tuggar i mig dem så bidrar jag till en hel armé poliser i min kropp redo att bekämpa inflammationer, infektioner och sjukdomar.  

Jag tänker att istället för att äta mediciner så försöker jag fylla kroppen med massa näring och fibrer så att jag gör det jag kan för att hjälpa min kropp att hålla sig frisk så länge som det bara går. Sedan så är det klart att saker kan ju skita sig i livet och vem vet, även jag kanske kommer drabbas av sjukdom längre fram i livet?! Men då kan jag inte säga att jag inte försökte i alla fall och mer kan man ju inte göra! 

Det är ju inte så att jag är näringsjägare hela tiden, nä, jag äter med snabbmat, käkar pizza, korv och hamburgare med mera för att få livet att gå ihop samt att jag kan njuta av det med. Men jag försöker ha balans i det och inte leva på den typen av mat utan mer att det får bli ett inslag i livet men inte en livsstil att käka skräpmat.  

Jag känner ju en enorm skillnad i kroppen om jag haft en helg där man varit iväg och haft svårt att få till maten på ett klokt sätt utan att man mest fått käka “bukfylla”.   

Magen, energin och känslan i kroppen är ju inte skön då. Om jag jämför när jag ätit en näringsrik mat så blir det ju en helt annan energi i kroppen som jag gillar. 

Jag har ju skrivit om gröna smoothies innan i bloggen och jag skulle säga att det fortfarande håller en röd tråd genom livet i mitt liv som näringsjägare. Det är ett klockrent sätt att få i sig massvis med näring, det man ska tänka på är väl när det kommer till smoothies att man inte ska göra dem för söta. Visst, man kan ha i frukt och bär i den för att balansera upp smakerna och göra den något sötare. Men var inte rädd för att slänga i blomkål, spenat, grönkål, gröna ärtor, rödbetor med mera för att fylla smoothies med mer fibrer och goda tarmbakterier som är mumma för tarmen och tarmfloran.  

Som näringsjägare så finns det några riktmärken och det är:

  1. Man ska fokusera på det som du ska få i dig, inte på vad du ska utesluta.
  2. Fyll tallriken med så mycket växtbaserat som du bara kan.
  3. Variation är A och O.
  4. Väl ekologiskt och gärna närodlat och säsong.
  5. Ät hela grödan.
  6. Laga maten från grunden.

I medlemskapet att bli näringsjägare så fick man en tabell som kallas näringsjägarkompassen som är ett digitalt verktyg där man sätter upp sitt mål, loggar vad man äter, får daglig pepp, statistik över din näringsjakt samt individuell feedback.  

Man kan även få hjälp att hållbarhetsräkna sina måltider för att se hur stort koldioxidavtrycket är och hur man kan göra klimatsmarta förändringar. Det är ju ofta man får höra att “Moder Jord” och vår planet inte mår så bra och ibland kan ju det kännas rätt så hopplöst och ibland kanske det inte känns som man kan påverka det särskilt mycket, men jag tänker att man kan det. En sak på vägen är att göra kloka val när vi äter. Om man känner att man inte har så bra koll på vilket sätt olika livsmedel påverkar miljön/koldioxidutsläppen så kan kan kika på WWF:s sida “Matkalkylatorn” då får man lite bättre koll. Här kommer en länk till den sidan.

Man får även veckomenyer med förslag på saker man kan laga och äta där målet är att man ska få i sig så mycket näring och fibrer varje dag.  

Om du tycker att det låter intressant med att vara “Näringsjägaren” så har Food Pharmacy en fin bok med det namnet “Näringsjägaren- En berättelse om hur du curlar planeten och din hälsa genom att ta näringsjägarexamen”. I boken så får man med massvis med fakta och inspiration på ämnet, den är som de andra av deras böcker skrivet på ett humoristiskt sätt och man blir verkligen inspirerad.

Här är en lista från boken på livsmedel som ger ett “kryss” i kompassen och den listan såg ut så här: 

Den här listan hade jag även som hjälp av när jag handlade då jag försökte köpa saker från varje kategori då om man åt något från varje kategori så fick man kryssa den rutan den dagen och målet var att man skulle äta något från varje del varje dag.  

Kategorierna man skulle äta ifrån var: 

  • Baljväxter 
  • Kål och lök 
  • Gröna blad 
  • Frukt och bär 
  • Rotfrukter 
  • Övriga grönsaker 
  • Korn och gryn 
  • Nötter och frön 
  • Örter och kryddor 
  • Boosters 

När jag var medlem så fick man den här listan som jag då tog skärmdump på och som jag använde mig av när jag handlade för att se till att jag verkligen handlade med mig grejer från alla kategorierna, Nu behöver jag inte titta på listan längre utan numera är det bara något jag kan och har koll på.



Det är inte riktigt min grej att under lång tid vara med och logga vad jag äter, men det är min grej att lära mig och få in goda vanor i livet och den här utmaningen är ytterligare en pusselbit i att forma mig till den jag är idag så därav kändes det som ett givet inslag i min blogg på min livsresa.  

Som lärare i hem- och konsumentkunskap så försöker jag även att inspirera eleverna att lägga till näring och fibrer i maten/ saker som de lagar i skolan. Jag tror inte på pekpinnar (varken mot mig själv eller andra) utan mer på att väcka tankar om att man kan se livsmedel med nya ögon och att alla människor gör ju val. Man väljer VAD man ska lägga upp på en tallrik. När eleverna går förbi salladsbuffén i matsalen så är det ju ett val de gör och jag tänker att det rör säkert fler människor i landet än just våra elever. Det finns nog rätt många vuxna som med gör liknande val och väljer bort grönsaker, frukt, näring och fibrer?!  

Rådet är ju att man ska äta minst 500 gram frukt och grönt varje dag och det är bara ca 20% av Sveriges befolkning som kommer upp i de siffrorna?! Jag har även läst att det är bra om man kommer upp i typ 750 gram frukt och grönt… så jag siktar på det sistnämna i min näringsjakt men 500 gram är minimum för mig så jag kan med stolthet säga att jag är en av de 20% i Sveriges befolkning som kommer upp i de rekommendationerna! Om man pratar om självkänsla så är detta nog en av faktorerna som stärker mig inifrån och ut, man blir stärkt av att ta hand som sig själv och sin kropp. På något sätt så känner man att man själv styr skutan “kroppen” och att man inte sitter i baksätet och åker med, ha, ha, ha.

Samma sak är det med rekommendationen att inte äta för mycket rött kött (från nöt, gris, chark, lamm och vilt). Rådet ligger kvar just nu på 500 gram/veckan på Livsmedelverkets sida, medans de Nordiska näringsrekommendationerna har sänkt sitt råd till ynka 350 gram/veckan (jag skrev om det här i bloggen).  

Kommer ni ihåg när jag snubblade in på tarmbakterier och Food Pharmacy?! Det är ju många år sedan nu och här skrev jag inlägget “Hjälp! Jag har ju ett helt zoo i min tarm?!”.  

Här är lite fler inlägg där jag berättat om antiinflammatorisk livsstil samt saker jag fått lära mig via Food Pharmacy.  

Tror även att jag berättade om att jag är näringsjägare i mitt inlägg som handlar om “Linfrön”?! Men gick inte in på så mycket mer vad det innebar.  

När jag sökte i min blogg på ordet “näringsjägare” så kom de här inläggen upp.  

Jag äger alla Food Pharmacys härliga böcker då de är fina att gå tillbaka till mellan varven och en påminnelse kring hur jag vill leva mitt liv då jag märkt sådan skillnad i mående sedan jag förändrade min kost.

 

Förutom böcker så har de ju även en fina poddar som du kan hitta här på deras hemsida, de har även lärorika blogginlägg samt recept så om du inte spanat in den sidan än så kan jag varmt rekommendera det!

Jag kan själv tycka att mat vibrerar på olika energi, om man känner in energin kring en skål med mixad sallad eller energin kring en stor härlig pizza så måste ni väl med hålla med om att de alstrar olika energi? Om jag tittar på en bit kött så upplever jag att den har en tyngre energi än en skål med kikärtor. Jag upplever att jag själv får olika energi i kroppen beroende på vad jag matar min kropp med. Jag blir mer trött och seg efter en pizza mot hur jag känner mig energimässigt efter att ha ätit en fiberrik måltid med massa grönsaker till exempel. Jag som sagt allätare men visst är det ändå en intressant tanke att se mat på det sättet med.   

Kanske är det fler där ute som med vill haka på och bli näringsjägare och gå åt samma håll som jag?! Vad passar då inte bättre än den här låten med Lars Winnerbäck – Åt samma håll.

Men innan låten så kommer lite bilder från händelser i livet sedan sist. Vi åkte förrförra helgen ut med husvagnen till Askims strands camping i Göteborg och sedan tog vi skärgårdsbåten ut till vackra Donsö 🥰. Dagen efter så tog vi en dagstur och visade barnen storstaden. Vincent hade med en kompis om ni nu går i tankar om vi har tre barn?! Ha, ha, ha. Sååå mysigt att han ville följa med oss! Det var även roligt att få visa upp delar av Göteborg för barnen och även för oss. Tänk vi har inte varit i Göteborg (om man inte räknar med Liseberg och Universeum) sedan vi flyttade från Göteborg för typ 14 år sedan. Berättade om livet i Göteborg i de här blogginläggen.

Vi har som mål att någon gång om året få äta pizza, dricka bubbel och njuta av detta i en solnedgång vid havet och vi lyckades med det 😅. Men det var på det berömda håret!

Vi har även fått se och uppleva norrsken på baksidan av vår trädgård 😍✨🩷✨. Sååå vackert!!

Här är bilder tagna från en löprunda innan jobbet. Jag har sovmorgon två morgnar och då blir det lättare att då till lite morgonlöpning. Det var så magiskt vackert ute så jag var bara tvungen att stanna och fotografera allt det vackra 🥰.

Just nu lagar jag mycket mat från Body & Soul Care appen. Maten där påminner mycket om Food Pharamcys mat, jag har verkligen hittat matglädjen igen och älskar recepten därifrån. Här hade jag ett inlägg om just den fina appen som gör stor skillnad i mitt liv. Det är fortfarande så att jag lyssnar på meditationer, affirmationer i bilen på väg hem från jobbet för att komma ner i varv och skifta fokus. Jag tycker även att Josefin har roliga och mysiga träningspass och jag tycker hon är en sann inspiratör. Än så länge är det helt klart min bästa app och ingen jag skulle vilja leva utan. Löv it!

Här är en annan bild från en annan löprunda, det är verkligen vardagsmagi när man snubblar över sådana här vackra vyer 😍🙏🏻🏃🏼‍♀️🌈🐮. TACKSAM!

Sååå nu kommer låten jag pratade om!

Kram på er/ Johanna